IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симфония в парка

17 октомври 2007 06 59

Лятната естрада на Борисовата градина възкръсна и се превърна в оазис на музиката и парка, жив спомен от дните на стара София

Симфония в парка

Колкото и да си мислите, че София е пренаселена и в нея няма вече хубави места, където да можете да се поотпуснете и да смените тотално обстановката, със сигурност сте в дълбока заблуда. Едно от тези странни и  „дишащи въздух“ местенца в центъра на града е Борисовата градина.

След като вече ви разказахме за обновеното езеро Ариана, дойде ред и на още една възкръснала софийска забележителност в Борисовата градина, а именно лятната естрада.

Може би повечето от вас дори не са я виждали, но това не е никак странно, че от нея доскоро имаше само жалки отломки, след като изгоря преди няколко години. За щастие лятната естрада е отново цяла, даже още по-хубава от преди, защото тази есен бе възобновена с помощта на списание „Наш дом“ и не без съдействието на Софийска община.

Историята на естрадата е доста дълга и наситена със спомени. Изградена е в началото на 20-те години на миналия век като е представлявала малка сцена, на която са се изявявали най-различни оркестри и ансамбли. По-късно, през 50-те години, тя е разширена и става значително по-голяма.

Сдобива се и с черупкообразен дървен бял навес, с който тя става емблематична за културния живот на столичани. Точно това е времето, когато става традиция софийският духов оркестър да свири там всеки уикенд и да забавлява хората.

След рухването на тоталитарната система, лятната естрада е осъдена на забрава (както и много други паметници на културата). Вместо обичайните концерти, тя е използвана дълго време за политическа агитация, за сборища на всякакви скитници, дори за тоалетна, докато един ден през 2004 г. просто осъмва изпепелена.

Въпреки че идва след години, решението за нейното възстановяване все пак е взето, но изникват някои проблеми. На нея са снимани части от незабравими филми като “Любимец 13” и “Всичко е любов”, но са запазени само 3 снимки от първоначалния й вид.

Това затруднява специалистите, защото оригиналните чертежи не са запазени. След дни тежка работа тя е успешно реставрирана и сега е още по-хубава и ослепителна. Новата сцена има метален скелет, който е покрит с бор, полиран със специален противопожарен лак, като по-здравата, тежаща цели 6 тона конструкция трябва да издържи на природните стихии и на евентуални вандалски изстъпления.

Освен че е наистина приятно място за разходки и почивка, от Софийския духов оркестър ще възобновят традицията да свирят през почивните дни. Зимата вече е наблизо, но може да очакваме лавина от културни събития догодина, което несъмнено ще включи лятната естрада в културния живот на столицата.

А вие по-добре се разходете и я намерете (преди главната алея в дясно), защото и без оркестър естрадата е чудесно място за отмора, където може да поседнете на пейките пред нея и да се върнете в дните на стара София поне за малко.

О, да, и докато есента е още слънчева и топла, все пак може да улучите някой оркестър, който да свири през уикенда. Напълно безплатно и само за вас.

КоментариКоментари