IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английска магия в зелено - Хайд Парк

24 септември 2009 10 40

Най-известният английски парк ви очаква за задължителното следобедно разтоварване. Може и с чаша кафе

Хайд Парк предлага безброй прекрасни гледки. Снимки:Dreamstime/Sxc

Хайд Парк предлага безброй прекрасни гледки. Снимки:Dreamstime/Sxc

Коя е страната с най-красивите и многобройни паркове и градини в света? Този въпрос трудно може да се нарече гатанка, защото отговорът е прекалено очевиден - Англия. Нужно ли е да споменавам, че на нейната територия се разполага може би другият най-популярен парк в света - Хайд Парк (Hyde Park)?

Сентръл Парк или Хайд Парк - в тази "надпревара" по красота и известност ми е трудно да избера победител. Все пак се знае, че американският парк-чудо "бие" английския си братовчед по големина със 199 хектара.

Щом става дума за Англия, е пределно ясно, че ще бъде намесена история, така че се пригответе за мъничко такава в ранния следобяд.

Същото се отнася и за Хайд Парк, който е част от Royal Parks of London и се намира в Централен Лондон. В съседство до него са се сгушили също много известните Kensington Gardens, но тези, които смятат, че последните принадлежат на Хайд Парк, грешат. Двете зелени места са разделени още през 1728 година.

Ще превъртя лентата още по-назад - до 1536 година, когато Хенри VIII придобил манора Хайд (манор - феодално владение в Средновековна Англия). Това е и нещо като "рождената" година на Хайд Парк.

В тези далечни и мрачни години, за които добиваме представа най-вече от историческите филми, Хайд Парк е бил нещо като "ловен център за елени". Няма нужда да описвам картинката, а пък и мисълта за това как някакви аристократи стрелят по невинни животинчета, е меко казано непоносима.

Стотина години по-късно, през 1689, Чарлс I отворил вратите на Хайд Парк за посетители. А първият значителен лендскейпинг е извършен от Чарлс Бриджмън и е завършен през 1733 година на стойността  ₤20,000.

Едно от най-известните и важни исторически събития, случили се в Хайд Парк, е това от 1851 година. Става дума именно за т.нар. Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations , или Великата изложба на индустриални произведения на всички нации. Звучи доста респектиращо, нали?

Въпросната изложба е подслонена в Кристалния замък (The Crystal Palace), конструиран в южната част на парка. За съжаление, днес този замък няма как да го видим в оригиналния му вид, поради простата причина, че е преместен в Южен Лондон веднага след изложбата.

Но стига толкова със "старата история", че сигурно след малко ще се почувствате като на лекция и ще извадите тефтерите за записки.

През 1994 година към парка е прибавена Розова градина, по дизайн на Colvin & Moggridge Landscape Architects.

Други популярни и предпочитани от туристите места в парка са The Speaker's Corner, езерото Тhe Serpentine, 
мемориалният паметник на принцеса Даяна, както и London's Holocaust Memorial.

Логично, освен важни исторически паметници, в Хайд Парк има и безброй чудеса на ботаниката. Пример е любопитното обърнато дърво на име Fagus sylvatica pendula.

Както при всички други световни големи паркове, в Хайд Парк често се случват всякакви концерти, най-известният от които е Live 8 от 2005 г. - верижни концерти с цел благотворителност. Същите са били организирани и в Париж, Берлин, Рим, Филаделфия,  Йоханесбург, Москва и др.

Цялата тази английска магия е най-добре да се почувства на живо, но при липсата на такава алтернатива в настоящия момент, ви очаква едно мъничко кафявичко бутонче. Вместо самолетен билет.

КоментариКоментари