IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На лъжата лицето е кръгло

7 юли 2011 05 30

Учени провеждат два експеримента, с които го доказват

Снимка: GettyImages/ Guliver

Снимка: GettyImages/ Guliver

Мъжете, които изневеряват и лъжат, са с по-широки лица от тези, на които можем изцяло да се доверим.

Ако направим паралел със света на знаменитостите, имаме по-големи основания да дарим с доверието си хора като Хю Лори и и Дейвид Тенънт, отколкото да заложим на кръглоликия вечен сваляч Джак Никълсън или на неверника Уейн Руни.

Новото откритие ни връща към френологията - викторианското схващане, според което личностните черти на характера се отразяват върху формата на лицето. Но така или иначе научният екип, воден от д-р Михаел Хаселхун, е сигурен в заключенията си, потвърдени в два отделни експеримента.

"Ние доказахме, че мъжете с по-широки лица, които изследвахме, се чувстват по-силни и това тяхно чувство за превъзходство ги води към по-нискоетични постъпки, които включват изневярата и лъжата", каза Хаселхун. Досега учените еволюционисти отричаха да има някаква връзка между външния вид на човека и неговата честност или подлост.

Хората с малки очички и широки лица би трябвало да излъчват негативни послания и по-трудно да намират партньорки и да се сдобиват с деца.

Така че по време на дългите години еволюция, тези черти би трябвало да изчезнат. Но признаците на безчестие са се запазили, защото те естествено са се вплели с някои достойнства, които жените считат
за интересни, като чар и заможност.

Екипът на д-р Хаселхун провел два експеримента. В първия 192 бизнес студенти били включени в игра, в която изпълнявали различни роли. По двойки те трябвало да се правят на продавачи, които биха се съгласили да продадат къщата си, ако предназначението й се запази.

И на купувач, който иска да я превърне в хотел. По време на играта двойките провеждали преговори по електронната поща, докато постигнели сделка.

Студентите от мъжки пол с широки лица били по-склонни да лъжат за истинските намерения, отколкото тези с изпити очертания.

Във втория експеримент на 103 студенти било обещано да участват в лотария за 50 долара, като постигнат даден резултат с
хвърляне на зарове.

Своите точки участниците сами трябвало да въведат в компютър, като им било заявено, че няма да бъдат наблюдавани.

Участниците с широки лица масово надписали резултатите си.

В предварително раздадени въпросници закръглените студенти си признали, че се чувстват по-всемогъщи от останалите. Което според учените, подхранвало чувството им за безнаказаност.

(БТА)

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари