IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да накарате някой да ви хареса на секундата

11 август 2011 10 07

Узнайте Златното Правило и най-важните техники на комуникацията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Искате ли хората да ви харесат? Елементарно е - просто ги накарайте да се почувстват добре за и от себе си. Този фундаментален принцип действа безотказно, винаги и във всеки един случай.

Като се замисли човек, толкова е логично. Ако някой ви срещне и ви накара да се почувствате добре, вие ще го харесате и ще търсите всяка възможност да го срещнете отново, за да получите нова доза его-наркотик. За огромна жалост, този толкова мощен психологически инструмент се използва прекалено рядко, защото истината е, че хората са прекалено егоцентрични и напълно фокусирани върху себе си.

Нормалното ни социално поведение е да поставяме собствените си нужди преди тези на другите. Голямата ирония е, че хората на драго сърце биха удовлетворили тези нужди, само ако някой удовлетвори техните.

Но това вече сме ви го казвали многократно. Важното е, че сега ще ви предложим няколко лесни психологически техники, които ще ви помогнат да се фокусирате върху другия, да го накарате да се почувства добре и бързо-бързо да се влюби във вас (образно казано).

Големите три

Мозъците ни непрестанно сканират околната среда за приятелски или вражески сигнали. Хората, които излъчват заплаха, възприемаме като врагове, а хората, които не излъчват заплаха, възприемаме като приятели. Когато се срещате с хора, уверете се, че излъчвате правилните невербални сигнали, които няма да ви позиционират като враг. Трите основни приятелски сигнала са: повдигане на вежди, кимане с глава и усмивка.

Нека видим как точно действат...

Повдигането на вежди

Това е бързо движение, с което движите веждите си нагоре-надолу. Когато хората се срещат, те често несъзнателно правят тази мимика, с която показват на ответния, че не представляват заплаха. Въпреки че повдигането на вежди се вижда отдалеч, хората обикновено го правят, когато се приближат до другия. Опитайте да го направите следващия път, когато се запознаете с някого и наблюдавайте реакцията му.

Кимането с глава

Това движение представлява леко накланяне на главата наляво и надясно. То е първично послание, което означава, че не представлявате заплаха, защото излагате сънната си артерия, която, както знаем е жизненоважен орган, повредата на който, би причинила мигновена смърт. С две думи, излагате слабото си място незащитено пред другия, съответно му имате доверие.

Усмивката

Усмивката носи едно универсално послание: „Харесвам те". Когато се усмихвате на другия, той трудно би могъл да не отвърне. Знаете ли, че усмивката кара известно количество ендорфин да се освободи в мозъка, което автоматично създава усещането за удоволствие. С други думи, когато се усмихвате, вие започвате да се чувствате добре в кожата си. Видят ли ви, хората също започват да се усмихват и това започва да ги кара и те да се чувстват добре.

Фрази на съчувствие

Т. нар. фрази на съчувствие запазват фокуса върху другия човек. Обикновено, хората се интересуват предимно от себе си и започват да се чувстват добре, когато другите ги направят център на внимание.

Фразите на съчувствие улавят вербалното послание, физическото състояние и емоциите на даден човек и чрез използването на паралелен език, ги отнасят отново към него. Но се старайте да избягвате повтарянето на думите на другия. Папагалското повтаряне звучи някак снизходително и понякога подценяващо другия.

Основната формула в конструкцията на фразите на съчувствие е „Значи ти..". Това словосъчетание оставя фокуса върху другия човек, а не върху вас.

Ние автоматично сме готови да кажем нещо, което обикновено означава: „Знам как се чувстваш". Тогава отсрещният човек автоматично започва да си мисли: „Не, не знаеш как се чувствам, защото не си аз." Основната формула прави така, че фокусът на внимание е човека, с когото говорите.

Пример 1

Иван: Бях много зает тази седмица.
Петър: Значи, нямаше много свободно време през последните пет дена?

Понякога основната формула на фразите на съчувствие може да бъде завоелирана в самия контекст, като „Значи ти.." би могло да изпадне.

Пример 2

Иван: Бях много зает тази седмица.
Петър: Свободното време е било кът през последните няколко дена, а?

Ласкателство

Най-ефективният начин да поласкаете даден човек е да го оставите да се ласкае сам. Тази техника елиминира проблема с неискреността, когато се опитвате да направите комплимент. Когато хората сами се хвалят искреността остава без съмнение, а, бъдете сигурни, хората рядко ще пропуснат шанса да се похвалят. Помислете върху следните примери:

Пример 1

Иван: Как успяваш да поддържаш такава форма с тази натоварена програма?

Пример 2

Виктория: Не съм срещала нито един човек, който да се е оплакал от готвенето ти.

Молба за помощ

Бен Франклин е открил, че когато помолил един колега за услуга, той започнал да го харесва повече, колкото когато не го бил молил. Това явление е известно като Ефектът Бен Франклин.

На първо четене, това изглежда доста противоречиво. Защото, когато искате даден човек да ви направи услуга, вие си мислите, че ще харесате този човек повече, заради направената услуга. Това обаче не е точно така.

Истината е, че когато човек прави услуга някому, той започва да се гордее със себе си и да се чувства добре. А, както вече повторихме, Златното Правило гласи: „Направи така, че човекът да се почувства добре със себе си и той ще те хареса."

Да поискате помощ изобщо не се отнася само до вас. Всичко се свежда до човека, от когото искате помощта. Но не се осланяйте прекалено много на това правило, защото, както Бен Франклин е казал: „Гостите, точно като рибата, започват да миришат след три дена." (както и хората, които непрекъснато искат услуги).

В крайна сметка, това хората да ви харесат изобщо не е сложно. Просто следвайте Златното Правило. Трудното, всъщност, е да го следвате, защото то гласи да се откажете от собственото си его, в името на чуждото.

 

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

emre.serhat.90 ( преди 9 години )
eli ( преди 11 години )
na vsicki ne deystva taka nqkoi xora mogat da kazvat tvirdo ne
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Маги ( преди 12 години )
А бе, може и така да е, ама айде да не е на всяка цена!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар