IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 начина да добиеш самочувствие (дори и да нямаш)

13 октомври 2011 13 44

Първо, започни да се преструваш. След това ще се превърне в истина

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Нееднократно сме казвали, че светът, който обитаваш е нищо друго освен една проекция на вътрешното ти Аз. Реалността няма цвят, нито качества: тя е като пластелин, поставен в ръцете ти. Каква форма ще му придадеш – зависи само от теб.

Често ни се струва, че светът е доста кофти място, което винаги прави нещата не така, както ни се иска да бъдат. Чувстваме се като тоталните лузъри, които действат грешно по презумпция и на които обстоятелствата постоянно се подиграват. И знаете ли каква е причината: не е външният ви вид, интелектът ви или социалното ви положение.

Причината сте само и единствено самите вие и ЧУВСТВОТО, усещането за самите вас.

Може и да не ви се вярва, но наистина това, което излъчвате се връща върху вас, така че, най-доброто, което може да направите е просто да го промените.

Да, на думи звучи като детска игра, но на практика изобщо не е толкова лесно. И все пак има начин...

Нека вземем едно от най-важните условия за успешен живот – самочувствието ви.

Какво е то? Имате ли го по рождение, или борбата с него се е превърнала в един ежедневен ад?

Това да увеличите своето вътрешно самочувствие е като всяко друго умение, което развивате – не бихте могли да го сторите с едно мигване. Става постепенно ден след ден, стъпка по стъпка, докато не постигнете целта си.

Както на всички ви е известно, Рим не е построен за един ден. Предлагаме ви 10 стъпки, с които да изградите вашия личен, величествен град на увереността, чиито порти водят право към личното щастие.

Пробвайте и гарантирано ще усетите резултатите скоро.

Започваме в едниствено число...

1. Не е свързано с теб. Запомни, хорските действия, дори когато те нараняват, рядко имат нещо общо с теб. Да, най-лесно е да асоциираш негативните реакции със собственото ти несъвършенство и да ги отнесеш към егото си, но това просто не е така.

Тази реакция е доста типична, но запомни, че това което прави тя е да налива ненужно количество стрес в живота ти и ти пречи да се фокусираш върху позитивните неща. А такива определено има. Хората са хора и изобщо не е необходимо да се прави връзка между тяхното поведение и личното ти щастие. Осъзнаването на това е първата стъпка към по-високата увереност.

2. Купувай си дрехи по мярка. Колкото и плоско да звучи, носенето на дрехи, които ти пасват и ти стоят добре, независимо от формата на тялото ти, налива огромно количество самочувствие. Не е нужно да чакаш, докато, с магическа пръчка, не достигнеш идеалния стандарт, наложен от някой си, за да започнеш да се обличаш добре.

Естествено, че дрехите не правят човека, но трудно би се почувствал уверен, когато излъчваш външна несигурност (чрез облеклото си). Обичай това, което носиш и светът веднага ще го забележи. (И тук изобщо не говорим за скъпи дрехи.)

3. Не спирай да се смееш. Позволи на мозъка си да си доставя необходимите количества ендорфин, който ще те зареди със същинско щастие и естествена увереност. Смехът освобождава голямо количество напрежение, което се трупа в тялото ти ежедневно.

Затова, заобиколи се е хора (или продукти на масовите комуникации), които те карат да се чувстваш щастлив всеки ден. Не е нужно да се пренапъваш, но капчицата живинка на ден ще увеличи самочувствието ти и ще те направо по-безгрижен, съответно – по спокоен.

4. Приветствай тишината. Повечето хора се стремят да изпълват всяка своя бъдна секунда с някаква дейност. Сега, когато светът се върти с бясна скорост, този проблем се задълбочава все повече. Затворете Фейсбука и осъзнайте, че може да се чувствате комфортно сами със себе си и със своите мисли. По този начин си осигурявате малко време за самоусъвършенстване и развитие – а то е много необходимо. Научите ли се на емоционална самостоятелност, вие ще станете доста по-уверени в себе си, респективно по-уверени в очите на околните.

5. Направи си бюджет. Ако това не е типично за теб, отдели малко време и се опитай да го направиш въпреки това. Да установиш контрол над финансите си е първата стъпка към едно по-здравословно отношение към парите. Противно на това, което си мислят много хора, а именно, че самочувствието се заключава в притежанието на много пари, то всъщност произтича от ясната представа за това, което имаш и това, от което се нуждаеш.

6. Не клюкарствай. Научи се незабавно да напускаш разговори, които изобилстват от сплетни. Отдаването на бъбрене за другите може и да те кара да се чувстваш „в стадото", но чувството си е чувство и неизбежно ще започнеш да се чудиш какво ли говорят същите тези хора за теб, когато те няма. Гледай отгоре на тези неща – ще се почувстваш доста по-добре вътрешно, а и винаги ще стоиш високо в очите на околните.

7. Прави това, което казваш и казвай това, което правиш. Това не означава, че да се вманиачаваш във всичко, което си квалифицирал като „Трябва да направя", но когато проясниш целите си и започнеш да правиш стъпки към осъществяването им, ти развиваш съзнание за успех. Това, разбира се, е една голяма предпоставка да се чувстваш уверен.

Естеството на целите няма никакво значение: те могат да варират от това да събереш цялата сума за закупуването на мечтания фотоапарат или билет за самолет, до това най-после да изчистиш боклуците от мазето; може да научаването на нов език, занаят или как се свири на китара. Затова, намери нещо, което истински искаш и си обещай, че ще го довършиш докрай. Това ще ти даде голяма доза самочувствие.

8. Помири се с тялото си. Няма спор, винаги ще искаш да изглеждаш добре и в крепко здраве, но самочувствието ти ще дойде с осъзнаването, че без значение кой номер дрехи носиш, каква е формата ти, колко бръчки имаш или колко си висок, ти си човек, който заслужава любов и достойно отношение от самия себе си и от околните. Когато наистина осъзнаеш това, самочувствието ти ще започне да блика от всяка твоя пора.

9. Осъзнай, че знаеш повече, отколкото си мислиш, че знаеш. Всички онези неща, които си мислиш, че знаят околните? Не, не ги знаят изобщо. Ако не знаеш нещо, изобщо не е срамно да попиташ и да потърсиш отговор. Признанието, че нямаш отговора е първата стъпка към намирането му, а правилните отговори отварят пътя към самочувствието.

10. Бъди ентусиазиран. Да се правиш на голям тежкар е един страхотен начин да игнорираш истинските си емоции и автентичното ти Аз. Бъди щастлив и развълнуван и си позволи на света да го види. Радостта ти ще бъде заразна, а увереността ти ще привлича.

Не е нужно да спазваш всички тези 10 стъпки, но те са основата на пътя, който трябва да поемеш, за да създадеш и увеличиш чувството на самоувереност. Разбира се, никой не се чувства уверен на 100% от времето, но тези малки съвети ще ти помогнат да се почувстваш доста по-уверен, отколкото вероятно си сега.

Затова опитай още днес!

Автор - снимка

КоментариКоментари

mxKJeCyVSbF ( преди 11 години )
If you're looking to buy these atrilecs make it way easier.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар