IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръпката да обвиняваш другите

31 януари 2012 10 10

Обвинявате ли често околните за собствените си проблеми?

Снимка: dreamstime.com

Снимка: dreamstime.com

Като че ли няма човек, който да не вижда често себе си като жертва – на лош съпруг/съпруга, лош работодател, лоши политици, лоша държава, дори на лошо зимно време, по дяволите. Ние винаги сме изкупителни жертви и никога нямаме вина! Това не е присъда и не важи категорично за всички – дали ще си губещ или победител зависи от теб и от нагласата ти. Е, понякога и късметът и шансът играят роля, но те отново могат да бъдат погледнати като състояние на духа и нагласата. Тук може да се разсъждава и около важността на позитивното мислене и смяната на мирогледа, но това изисква съвсем отделна публикация.


Да, наистина човекът, който говори и шофира е виновен, че не е забелязал червения светофар или пешеходна пътека. Да, понякога наистина нямаме вина, но не винаги или всеки път.

Известен като „синдромът на изкупителната жертва“ той може сериозно да повика депресията и да ви вкара в състояние на летаргия и отегчение. Защо да правиш, какво й да било след като утре ще станеш, ще се блъскаш с навалицата в градския транспорт, ще отидеш на работа, където шефът ще те смъмри и денят ще завърши в обратния път, по който е поел в началото. Животът е твой – дали ще го изживееш в летаргия или ще направиш сивото цветно зависи от теб! Има само три прости правила:

  1. Първата стъпка към промяната е желанието за промяна;

  2. Втора стъпка към промяната е действието;

  3. Трета стъпка – не забравяй първа и втора;

Спрете да обвинявате другите за неуспехите и резултатите си, а поемете отговорност за действията си. Изборът винаги е ваш. Действайте!

За да не се взимаме на сериозно, нека все пак историята завърши с тематичен виц:

"Извънземни отвлекли французин, американец и нашенец, затворили всеки от тях в напълно празна кабинка 3х3х3 метра и дали на всеки по три титанови топчета, големи колкото яйце. После обявили:

- Господа, това е тест за изобретателност. Даваме ви шест часа, за да измислите възможно най-остроумен начин за използването на тези топчета. Който от вас се справи най-добре, го пускаме обратно, резултатите му вземаме за еталон, а останалите двама ще изследваме до клетъчно ниво, за да разберем защо те не са се справили така добре!

Минали шест часа и влезли първо при французина. Човекът жонглирал умело с топчетата, като при това пеел с пълно гърло "Марсилезата".

- Хубаво! - казали извънземните и отишли при американеца. Той не само че жонглирал и пеел, ами и при това играел степ.

- Браво! - казали извънземните и тръгнали към стаята на българина. Когато отворили кабината с изумление установили, че стените на празната кабина са надраскани и потрошени, а в центъра на помещението седял българинът, полугол. Едното титаново топче липсвало, а другите две били строшени.

- Какво се е случило тук, как успяхте да строшите топчетата и къде е трето? - попитали изумени извенземните.

- Ааа не знам, не съм виновен, то така си беше – отговорил нашенецът."

Автор на статията:
Миглена Данова

КоментариКоментари