IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да повишите интелигентността си

9 февруари 2012 13 25

С много упражнения

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мозъкът ви се нуждае от упражнения, точно както и мускулите ви. Ако го употребявате по-често и правилно, ще увеличите уменията и капацитета му. Разбира се, стимулиране не означава подхранване с химии и различни хапчета.

Ето и 5 начина, с които можете да повишите продуктивността на сивото си вещество.

Намалете значително гледането на телевизия

Това ще е трудно. Хората обожаваме да вегетираме пред телевизора, но това по никакъв начин не раздвижва мозъка ни. Не се ли чувствате странно след няколко часа телевизия? По-забавени рефлекси, уморени очи, обездвижване ... това са само част от последствията.

Можете да релаксирате и като четете хубава книга. Ако очите ви са преуморени, просто си пуснете музика и ги затворете. Ако сте в компания, разговаряйте, а не се вторачвайте в телевизора зад вас, който бучи като фон. Всички тези неща са десетки пъти по-добри за почивка, от вегетирането на дивана.

Упражнявайте се

Тук не става въпрос за решаване на кръстословици и судоку. Имаме предвид физически упражнения. Тялото създава определена енергия, която ще направи реакциите ви по-бързи и ще подобри концентрацията ви.

Четете предизвикателни книги

Класическите бестселъри, които вече дори сте гледали на екран, няма да накарат мозъка ви да се размърда. Те дори няма да ви държат фокусирани. Изберете си нещо, което изисква да бъдете съсредоточени. Ако има и термини – още по-добре, тъкмо ще се поровите допълнително и ще обогатите знанията си. А ако искате истинско предизвикателство си изберете трудна книга на език, различен от родния ви.

Рано пиле, рано пее

Заблуждавате се, че са ви необходими повече от 8 часа сън. Колкото по навреме си легнете, толкова по-отпочинали и кипящи от енергия ще се събудите. Началото на деня е много важно, защото тогава организмът се настройва за всичките си задачки през деня. Не трябва да има стрес. Повечето хора се уморяват привечер и стават неработоспособни. Така че по-ранното ставане ви осигурява повече активности и време за продуктивност. Тук „нощните птици" веднага ще противоречат, защото те си имат нощта пред тях за действие. Но този тип режим е изключение и е придобит след многобройни купони и скитане, а обичайното е – по светло да се работи, по тъмно да се спи!

Осигурете си време за размишления

Често сме толкова претоварени от работа, че блокираме и вече не възприемаме нищо. Мислите ни напират една след друга и се блъскат една в друга. Усамотете се, така че да не ви влияят външни фактори и размишлявайте на спокойствие. Кроете планове, търсете варианти... от това само ще спечелите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари