IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Погледни ме, за да те погледна!

24 февруари 2012 14 45

Защо зрителният контакт е толкова важен в общуването?

Снимка: Dreamtime

Снимка: Dreamtime

Зрителният контакт може да създаде, както позитивно, така и негативно усещане. Някой път се оплакваме, ако някой ни гледа втренчено или се дразним, ако минувач се обърне и ни изгледа настойчиво. Но, когато минаваме покрай хората без никой, никога да ни погледне, можем да се почувстваме незначителни и дори незабележими. А, ако сме в магазина и продавачката дълго отказва да ни погледне, направо губим равновесие!

Когато искаме да осъществяваме "връзки", трябва да владеем зрителния контакт. Ето и някои трикове, които ще ни помогнат в начинанието.

Контактът с очи е важен аспект на социално взаимодействие, но все пак той не е универсален. Как и кога да се направи зависи изцяло от това къде сме, с кой сме, и в каква ситуация се намираме. Например, в някои култури директния контакт с очите се счита за агресивен, груб и неуважителен. Други култури и някои религиозни общества, считат че зрителният контакт между мъже и жени винаги е флирт. В много азиатски култури, избягването на контакт с очите с членовете на противоположния пол, се разглежда като израз на уважение. Въпреки това, в нашия свят, погледите са не само необходимост, но и важен фактор в отношенията.

Как да общуваме правилно чрез погледи?

Бързият поглед изпраща различно послание от студения, безизразен поглед. В бизнеса, и в социалните среди "правилният" зрителен контакт категорично изключва втренчения поглед. Хубаво е да гледаме директно в очите другите лица, за не повече от 4-5 секунди, като не забравяме да мигаме и кимаме или от време на време да местим погледа си. Изражението ни не трябва да е замръзнало или напрегнато, за да не бъдем разбрани погрешно. Ако гледаме в очите някого за повече от няколко секунди, без да се усмихваме или да мигаме, поведението ни може да се изтълкува като нервност или неудобство.

Погледът може да означава проява на внимание, проява на интерес или уважение. В работата е особено важно, да гледаме в очите по-висшестоящите. Погледът вперен надолу, към върха на обувките ни, може да се тълкува като слабост, липса на интерес, или като неуважение.

Ако проявявате интерес към някой непознат заложете на поглед придружен с лека усмивка, така няма да го накарате да се чувства неудобно. Усмивката, ще ви направи да изглеждате по-уверени, но все пак не задържайте погледа за повече от 4-5 секунди, за да не преминете зоната на комфорта на другия индивид.

Честото мигане е лош знак - може да показва тревожност или дискомфорт. Ако мигате бавно „на парцали" определено, ще дадете сигнал, че сте привлечена от човека срещу вас. Това си е класически стил за съблазняване. В същото време бързият поглед може да означава, както безразличие, така и скрит повишен интерес. Когато направите първоначален контакт с очите, а след това не повторите, означава по-скоро липса на интерес. Ако обаче повторите и потретите, кратките погледи – определено сте заинтересовани от отсрещната страна.

Само не забравяйте, че зрителният контакт е само част от изражението. Използвайте го разумно, правилно и само когато трябва като оръжие за съблазън...

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

anonimous ( преди 12 години )
Сигурно има и нещо вярно в тези "констатации", но явно само нещо. То и в библейски стил имаше нещо като зачеване с поглед, но явно не се получава масово. Останалото прилича повече на интерпретации по темата: - "Не ме гледай, че ако те погледна .... става страшно".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар