IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за масажа

7 юни 2004 09 40

Масажът е пасивен вид на кинезитерапия, при който пациентът не участва активно при провеждането на процедурите

Какво трябва да знаем за масажа

Масажът е пасивен вид на кинезитерапия, при който пациентът не участва активно при провеждането на процедурите.

Той е пасивният, върху който масажистът /кинезитерапевтът/ провежда различни манипулации, при които основният лечебен фактор е движението.

Масажът бива четири вида: лечебен, профилактичен,спортен и механомасаж. Лечебният масаж бива класически и рефлекторен.

Произходът и началото на масажа се губят в дълбока древност. Нито един народ не може да припише само на себе си честта за откриване и разработване методиката на масажа. Няма основание да се твърди, че масажът е открит от китайците, индусите, гърците или римляните.

Началото трябва да се търси в ранните периоди от развитието на народната медицина. При опитите да излекуват или облекчат страданията и болестите хората от незапомнени времена са търсили съответни средства в растителното и животинско царство и във физическите явления в природата, като са използвали за тази цел водата , светлината и движенията. Първичното прилагане на отделни елементи от масажа е било вероятно инстиктивното движение с цел да се облекчи болката на наранените и повредени от болести части на тялото.

Едни автори смятат , думата “масаж” произлиза от санкритската и гръцка дума “массо”- мачкам с ръце, други от латинското “масса”- прилепване на пръстите, трети от арабското “масс”- леко натискам ,или от древноеврейското “машаш” преведено като опипвам. В историята на възникването и развитието на масажа се срещат литературни източници, датиращи от 30 века преди Христа.

Ако трябва да дефинираме масажа, казваме че под това понятие се разбира методично, механично, чрез строго определени манипулации, действие върху кожната повърхност, мускулатурата и достъпните за манипулиране вътрешни органи на масажирания, при което по рефлекторен и механичен път се предизвикват редица промени в неговия организъм. Масажът е дразнеща терапия и има за обща цел да повдигне жизнения тонус на организма или да отстрани дадени функционални смущения, възникнали под влияние на болестни процеси.

На първо място масажът осъществява влиянието си върху кожата като механично отделя от кожата отпадащите клетки /люспички/ на горния кожен слой, което от своя страна подобрява кожното дишане и усилва отделителните процеси на мастните и потните жлези и благодарение на масажа кожните съдове се разширяват и кръвообращението на кожата се подобрява, следователно подобрява храненето на кожата и намиращите се в нея жлези.Местната кожна температура се повишава.

Окончанията на нервите под влияние на масажа на кожата оказват въздействие върху целия нервен апарат, като влияят рефлекторно върху преразпределението на кръвта в организма. На мускулите масажът придава по-голяма работоспособност и издръжливост и ги прави по-годни за всякаква работа- това се отнася до уморените и неработещи мускули.

Масажът дава на мускулите нещо повече от обикновената почивка, тъй като 5-минутният масаж оказва върху тях по-голямо влияние ,отколкото 20- минутната почивка. След 5-минутен масаж работоспособността на уморените мускули нараства от 3 до 7 пъти.

Масажът оказва непосредствено въздействие върху кръвоносните и лимфни съдове, които лежат повърхностно или близо до кожата. Действието на масажа се простира повече върху капилярите на кожата и върху периферно разположените съдове. Масажът действа преди всичко на периферната нервна система /ПНС/. Различните способи на масажа действат различно на нервната система.

Едни от тях я раздразват и възбуждат (потупване , сечене, разтърсване), а други я успокояват (поглаждане и разтриване).


Има доста научни разработки, които доказват , че под влияние на общия масаж се повишава значително общата обмяна на веществата. Отделянето на азотните вещества се увеличава до 15%, също отделянето на урина до 60%.

Показанията за масаж са широки. Общият масаж на тялото е показан при всички случаи, когато желаем да окажем общотонизиращо, стимулиращо и подобряващо обмяната на веществата действие.

Противопоказания за масаж:

1. Повишена телесна температура,особено над 37.5° С.
2. Гнойни процеси в организма, особено по кожата.
3. По-обширни кожни заболявания на кожата – екземи, лишеи, а също и обриви независимо от какъв характер са те.
4. При силно раздразнена и възпалена кожа- от слънчеви лъчи, лекарства, изгаряния ,охлузвания и др.
5. Кръвотечение и кръвоизливи. Абсолютно забранен е масажът при хемофилия и хеморагични диатези.
6. Противопоказан е масажът на корема при бъбречни и жлъчни колики, а също при бременност и хернии.
7. Не се масажират хора с възбудни психични заболявания, силно преуморени, силно отслабнали и изтощени.
8. При възпаление на вените и лимфните съдове.
9. При аневризми и големи варикозни разширения на съдовете.
10. При злокачествени тумори.

Основно методично правило при класическия лечебен масаж е масажирането да се извършва по посока на лимфотока, т.е от крайните към началните части на тялото, и се насочва към съответните на масажираната част- регионални струпвания на лимфни жлези.

Поглаждането е най-разпространеният масажен способ, който действа непосредствено върху кожата, усилва движението на лимфата и в по- големите съдове.

Разтриването цели да се получи размекване и раздробяване на патологичните образования в тъканите. По техника на изпълнение се различава от поглаждането по това, че при разтриването ръката на масажиста не се плъзга върху кожата, а приляга плътно към нея и заедно с нея се движи върху подлежащите тъкани.

Размачкването цели “изтискването” и размачкването на тъканта. Прилага се върху мускулатурата. Вибрацията има подчертано рефлекторно въздействие и оказва дълбоко и разнообразно влияние- стръскване, раздрусване, полюляване, потупване и други.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитция на бебета и деца.

КоментариКоментари