IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До–ин: здравето на върха на пръстите

8 август 2005 09 26

До–ин: здравето на върха на пръстите

Този метод на самомасаж е част от традиционната японска медицина, използван от зенбудистните монаси. Те смятат, че до–ин е прекрасен начин да благодарим на тялото си, че върши толкова тежка работа и ни служи предано. Не е ли вярно, че в забързаното си ежедневие не обръщаме внимание на краката си дори и да ги чувстваме натежали от преумора?

С до–ин се цели да се премахне напрежението, сковало цялото ви тяло. Как става това? Чрез обикновени натискания с пръстите на ръцете върху акопунктурните точки, разположени по дванайсетте основни “пътеки”, по които минава жизнената ни енергия. Масажирането на точките по енергийните потоци може да отстрани напрежението, да зареди с енергия всеки орган от тялото ви и да възстанови загубената хармония в организма. Ако редовно упражнявате до–ин, то ще можете да нормализирате обмяната на веществата, да подобрите циркулирането на кръвта и винаги да се чувствате във форма. А и напрежението в мускулите, породено от дълго повторяеми движения или пък от обездвижване, се освобождава.

Освен това докосванията при масажа стимулират произвеждането от организма на ендрофин – болкоуспокояващо вещество, което създава усещане за блаженство. Може да се твърди, че за разлика от хората в европейските страни, които се грижат за здравето си чак след като се разболеят, японците предпочитат да взимат превантивни мерки и една от тях е самомасажът до–ин.

Масажирането на всяка точка трябва да е кратко (не по-дълго от минута и половина) с ритмични и накъсани движения. След като натиснете силно дадена точка за секунда, отпуснете внезапно притискането и после пак натискате. Ако масажът е за отпускане след натоварен ден, а не при болка, то е по-добре натискът да не е много силен. Според основните техники на до–ин, масажът се прави с върха на три пръста – палеца, показалеца и средния пръст. Неговото предимство се крие в това, че не отнема много време и е лесен за изпълнение, а след това се чувствате като преродени!

[break]

Масаж на ходилата:
Ако цял ден сте търчали по работа, то седнете, сложете лявото си стъпало върху десния крак и започнете леко да натискате с показалеца си по възглавничката между пръстите и свода. Движенията ви трябва да се бързи и насечени все едно показалецът ви е игла, с която се боцкате леко.

След трийсетина равномерни движения, започнете да натискате най-външната и “висока” точка на свода на стъпалото си. Тук трябва да натискате по-силно и не повече от десет пъти. Накрая издърпайте един след друг пръстите на краката си, за да освободите натрупалото се напрежение от ходенето през деня. Направете същото и на дясното си стъпало.

Масаж на краката:

С дланите на двете си ръце започнете да натискате вътрешната страна на краката, като бавно се изкачвате от глезена към коляното. Там се намира “пътеката на черния дроб”.

Продължете масажа и по вътрешната страна на бедрата до слабините. След това направете по една серия “потупвания” и от горната, външната и долната страна на бедрата. Накрая намачкайте хубаво прасците.

Масаж на ръцете:

Изпънете дясната си ръка с разтворена длан и пръсти, сочещи към пода. С палеца и показалеца на лявата си ръка започнете да “боцкате” енергично бицепса, а след това продължете и до китката.

Минете по два пъти по вътрешната и долната страна на всяка ръка – така ще масажирате пътеката на сърцето, което ще помогне за намаляване на нервното напрежение.

Масаж на лицето:

С показалците на двете си ръце започнете да натискате средата на брадичката си. Следвайте очертанията на долната челюст, за да натиснете на още пет-шест места. Направете същото, като използвате за отправна точка началото на скулите и стигнете до слепоочието.

Очертайте, като натискате по-леко и зоните около очите. Винаги тръгвайте от вътрешната страна на окото. Използвайте веждите, за да ви е по-лесно да следвате горната линия на очните зони. Повторете всяко от упражненията. Накрая завършете масажа с лек натиск от двете страни на слепоочието.

Масаж на гърба:

Сложете на гърба свитите си в юмрук ръце и се опитайте да стигнете плешките. Вдишвайте дълбоко и издишвайте бавно. Започнете да “удряте” с юмруци от двете страни на гръбначния си стълб, докато стигнете до опашката (там се намира “пътеката на пикочния мехур”). Направете упражнението поне три пъти.

Масаж на корема:

Поставете дясната си длан малко над пъпа. Докато натискате бавно и равномерно, правете и леки завъртания в кръста по часовниковата стрелка. Това движение е полезно за храносмилателната система и стимулира обмяната на веществата.

Масаж на главата:

Поставете палците си на върха на ушите и проследете линията, която ги свързва. Показалците си пък сложете на върха на главата (средата на мислената линия, която прокарахте). Започнете да натискате леко с четирите си пръста, докато не усетите, че напрежението ви е напуснало и мозъкът ви се е “отблокирал”.

КоментариКоментари