IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдеш лидер в социална група

6 април 2012 10 20

Личностната харизма и качества са важни, а не авторитарността

Снимка:Dreamstime

Снимка:Dreamstime

Ако сте решили да се утвърдите като лидери в социална група, трябва да знаете, че тези които биват следвани от хората около тях, притежават определени качества, които далеч не са свързани с авторитарно поведение и натрапчиво желание да ръководят. Тяхната водеща позиция се дължи на естествен процес на доказване на умения, в който членовете на групата намират някакъв важен смисъл за самите тях в това да следват лидера. Ето кои качества помагат на човек да бъде лидер:

Надеждност. Ако хората усещат, че могат да ви вярват, те ще ви споделят повече и ще разчитат на вас за мнение и подкрепа.

Самоувереност. Хората се чувстват по-спокойни около самоуверени хора. Така или иначе всеки се бори с някаква несигурност в себе си от време на време и е добре да има човек, който да ти вдъхва оптимизъм и да ти помага да си върнеш усещането за перспектива.

Искреност и индивидуално отношение. Всеки човек иска да бъде уважаван и да се чувства срециален, ценен. Искрено подходете към всеки един от групата и му помогнете да открие или оцени своите силни страни и приноса си към постигането на общата цел.

Говорете убедително, но и изслушвайте. Колкото и да е добър един лидер в дадена сфера, ако се самозабрави и не се получава диалог, а по-скоро монолог, това постепенно отблъсква и дистанцира членовете на групата.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари