IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с пристрастяването към компютъра

3 април 2012 11 52

...ако редовно губите приятели и сън заради него

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Цял ден сте прекарали на работа пред компютъра, прибирате се вкъщи и директно включвате лаптопа, за да проверите кой какво е „шернал" във Фейсбук, да побъбрите с някой в Скайп, да видите какво ново има в любимите ви сайтове, после малко да поиграете любимата си игра, но задължително да подобрите нивото си...и по някое време поглеждате часовника и се оказва, че отдавна е минало полунощ. А на другия ден сте на работа и ставането от леглото се оказва първата изключително тежка задача за деня.

Но дори и през уикенда игнорирате хубавото време навън и вместо да се раздвижите, отново сте в леглото с лаптопа. Разпознахте ли се? Ако е така и ако имате искреното желание да промените този начин на живот, вижте някои идеи как да намалите времето пред компютъра.

1. Направете списък с нещата, които искате да направите, но все не ви достига време.

2. Приоритизирайте изброените дейности и си направете план, в който да заложите определени дни и часове, в които да отделите време за дадената дейност.

3. Нагласете си аларма за определения ден и час и подходете сериозно към плана, колкото и да не ви се иска да станете от компютъра.

4. Уговорете си среща с приятелите, с които искате да излезете и да се забавлявате. Когато вече имате уговорена среща, много по-лесно ще се откъснете от лаптопа, защото сте дали обещание и на други хора, а не само на себе си.

5. Почивките, които ви се полагат по време на работния ден, са отредени за отмора на очите и раздвижване, а не за влизане в социалните мрежи.

6. В краен случай, ако нищо друго не помага, блокирайте „проблемния" сайт, използвайки филтър.

7. Вие познавате добре характера си и можете да прецените дали да спрете дадена компютърна игра/сайт отведнъж или да го направите постепенно, като с всеки изминал ден намалявате времето прекарано в нета.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари