IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Псевдоприятели - има ли отърване от тях?

5 април 2012 09 45

Тя ти се усмихва нежно, а те кълне, когато си завъртиш гърба

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е да считате някого за приятел, а на края да се окаже, че той тайно ви е завиждал и ви е подливал вода? Това е характерно повече за отношенията между дамите, защото те са по-емоционални, повече гледат в „паницата" на другия и имат какво да делят – и това не са само мъже, а и внимание, хубави дрешки, скъпи придобивки и други приятелки.

Как да се справите с псевдоприятелките?

1. Намерете ги

За да успеете да избегнете последствията от вашето „приятелство", трябва първо да разпознаете кои са тези, които се преструват на ваши близки. Огледайте се добре в обкръжението си и анализирайте:

- Те никога не се радват на вашето щастие. Когато нещо хубави ви се случи, не получавате от тях искрени пожелания, по-скоро някоя саркастична забележка, която да наруши настроението и позитивната ви енергия;

- Те са майстори на двусмислените комплименти, На пръв поглед ви казват нещо, за което отговаряте „Благодаря", но в последствие се замисляте и осъзнавате, че думите им не са комплимент, а хапливо подмятане.

- Те обичат да клюкарят зад гърба ви. След това отричат всичко в лицето ви, когато сте ги притиснали и ви се усмихват мазно, обяснявайки, че нещо не сте разбрали и някой ги клевети.

2. Послушайте инстинкта си

Как се чувствате в тяхно присъствие? Напрягат ли ви, трябва ли да мислите какво говорите и да се съобразявате повече с тях, отколкото със себе си? Опитват ли се да ви манипулират, когато виждат, че защитата ви е отслабена и сте в по-лабилно състояние? Ако, след като сте прекарали известно време с тях, самооценката ви е ниска, съмнявате се в собствената си преценка, тогава определено не са ваши приятели.

3. Потърсете второ мнение

Ако все пак се съмнявате, че бъркате за даден човек и не можете да го класифицирате като „псевдоприятел", говорете с друг приятел, в чиито намерения сте абсолютно сигурни и се е доказал във времето като ваш верен спътник. Трябва да имате пълно доверие на вртория човек, за да не може „заподозреният" да се усъмни, че го разследвате. Псевдоприятелите, които подушат, че сте ги набелязали, започват веднага да наговарят другите ви общи приятели и познати и накрая резултатът може да е много неприятен за вас.

4. Потърсете им сметка

След като вече сте наясно кой се прави на ваш приятел, е време да му заявите категорично, че сте разконспирирали неговите намерения. Недейте да се карате и да викате, просто бъдете твърди, спокойни и се придържайте към фактите – иначе неприятелят ще използва вашите емоции и може да ви обърка. Например:

„Доста съм разочарована от поведението ти, Първо ми казваш, че дънките, които си купих, са страхотни и ми седят чудесно и е истинско чудо, че съм ги намерила на такава цена. А после отиваш пред другите и зад гърба ми говориш, че нямам пари и  си купувам евтини дънки. Не разбирам, защо не можеш да се държиш като приятел, а трябва да преиначавш всичко и да злословиш по адреса ми?".

5. Бъдете готови – те ще отричат и ще се правят на силно изненадани

Не се отказвайте, ако отсрещната страна отрече всичко. Това не трябва да променя оценката ви за вашето приятелство. Псевдоприятелите най-вероятно ще побързат да излязат от ситуацията „сухи"с куп оправдания или пък ще се ядосат и ще обвинят вас, че сте лоши приятели, защото не им вярвате. Не забравяйте, че атаката е най-добрата защита, така че, ако някой от тях подходи агресивно към вашата прямота, то това е сигурен знак, че има какво да крие.

6. Преценете дали тези хора подлежат на промяна или не

Хората непрекъснато се променят, така че има капка надежда и във вашия случай да се случи. Ако човекът, който според вас се преструва на ваш приятел, реши да си вземе бележка от думите ви и наистина положи старание да се промени – може и да запазите някакви отношения.

Агресивният подход и обвинения от негова страна обаче, обикновено подсказват, че промяна няма да има. Помислете дали си заслужава да продължавате дружбата си с такива хора, като вече сте наясно, че винаги ще си имате едно наум за техните думи и действия.

7. Прекъснете отношения

Никой на сила не може да ви накара да общувате с хора, които не ви мислят доброто. Това си е инстинкт за оцеляване. Така че идва момент, в който единственото решение е да прекратите „приятелството" си с тези хора. Не го правете с кавги и бурни скандали, а просто се дистанцирайте. Това не ви прави страхливци, а просто ще ви спести доста негативни емоции.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

ribka ( преди 12 години )