IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина за справяне с емоционалното пазаруване

4 април 2012 14 40

...защото това може да е вид пристрастяване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички чакаме икономиката да излезе най-накрая от проточилата се криза, но за момента осезаеми признаци за излизане от нея няма. В такива периоди не е много добре да се разчита на шопинга като терапия за бързо туширане на мъка, гняв или отегчение. Ето някои техники за предотвратяване на емоционалното пазаруване:

1. Избягване на импулсивни покупки. Ако сте в магазин ( реален или онлайн), придържайте се към списъка с нещата, които сте решили предварително да купите. Харесате ли си нещо извън този списък, вижте дали след 24 часа все още искате да го купите. Може да удължите този срок и на седмица или дори месец, ако става въпрос за по-скъпа покупка. Направете списък с тези неосъществени покупки и може да го дадете на роднини и приятели, когато наближи рождения ви ден. Тъкмо ще им спестите време да търсят нещо, което би ви харесало.

2. Ако вече не сте придобили навика да превключвате на друг канал по време на реклами, то сега е моментът да се научите на това да не позволявате хитри рекламни трикове да ви изкушат да си купите вещ, от която реално не се нуждаете или пък просто на тази покупка не й е сега времето.

3. Намалете вероятността за изкушение. Ако си уговаряте среща с приятели, помолете ги да изберете кафе извън моловете, за да нямате пряк досег с витрините на магазините.

4. Отбелязвайте си всички разходи за деня във файл на компютъра, за да имате ясна представа къде отиват парите ви. Може да си направите и още един списък на нещата, които искате да си купите в близките месеци и да заделяте пари за тях. Така ще сте сигурни, че следвате приоритетите си, а не харчите емоционално.

5. Опитайте се да откриете какво друго би ви зарадвало освен покупката на нещо ново. Ако в първия момент се затрудните, не се отказвайте. Опитайте се да си спомните неща, които са ви доставяли удоволствие преди време. Може да преоткриете някоя стара страст.

Идеята не е да спрете изцяло да си подарявате неща, в които сте се „влюбили от пръв поглед" в някоя витрина. Но ако по-осъзнато пазарувате, ще останете само с радостта от покупката и ще си спестите чувството за вина и съжаленията, които обикновено се появяват след „шопинг преяждането".

Все пак не забравяйте, че пазаруването е едно удоволствие, от което не трябва да се лишаваме. Харчете разумно за качествени стоки! Можете да започнете оттук - shop.tialoto.bg

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари