IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страдате ли от натрапчиво шопинг разстройство

17 април 2012 05 30

Как да го разпознаете и да го овладеете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Натрапчивото шопинг разстройство е като всяко друго обсесивно компулсивно разстройство, като гризането на нокти, преяждането или лъженето. То също така е познато като пристрастяване към харчене и има няколко сигнала, по които да разберете дали сте пристрастени към харченето или не. Най-силният от тях е: гардеробът ви прелива от дрехи, които дори не обличате или чанти и аксесоари, за които се чудите как въобще ви е хрумнало да ги купите. Може също така да усещате, че пазаруването е единственият начин да получите облекчение от стрес, притеснение или депресия.

Натрапчивото шопинг разстройство може да бъде също толкова разрушително за живота ви като всяка една пристрастеност. Най-очевидните последици са финансова задлъжнялост, драстично преминаване на лимитите на кредитните карти и в екстремните случаи – определени престъпления за придобиване на парични ресурси за харчене.

Както можете да предположите, това разстройство засяга повече жени, отколкото мъже. Ако не овладеете положението навреме, намирането на изход от ситуацията на по-късен етап ще бъде изключително трудно.

Как да го преодолеете?

Помощта и подкрепата на приятели и близки е от съществено значение, така че не отказвайте разговори с тях, в които да споделите своите усещания, напредък или временно връщане назад в процеса на овладяване на положението.

Друго нещо, което е важно да избягвате – пазаруването в молове и в интернет. Там изкушенията са прекалено много и ще ви е необходим огромен самоконтрол да не изхарчите всичките си пари наведнъж.

Не ходете на пазар сами. Когато имате приятел със себе си, той/тя ще ви спре да купите неща, от които не се нуждаете.

Придържайте се към предварително изготвен списък за пазаруване.

Носете със себе си ограничено количество пари в кеш и никакви кредитни/дебитни карти.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

Карина ( преди 12 години )
От това може да страда някой, който пазарува с кредитна карта и не мисли. Като даваш $ в брой и си броиш всеки лев, хич няма да се разболееш от тая болест. Но познавам хора, които са щастливи само като са си купили нещо, което е отвратително и жалко.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар