IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да направим страхотно първо впечатление

30 май 2012 10 15

Има някои прости упраженения, които ще ви помогнат да ви запомнят "с добро"

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Първите впечатления са доста важни, тъй като повечето хора са склонни да дават оценка според тях, дори и когато се опитват да се контролират. Много често първият образ се запечатва в съзнанието и остава като референция за по-нататъшните отношения.

Тук сме изброили няколко препоръки за поведението ви при първа среща с някого, на когото искате да направите особено добро впечатление. Разбира се, методите на действие в различните социални ситуации (на бизнес среща, на купон с коктейли или семейно сбиране), се различават, но подходът зависи от вашата преценка.

Дръжте се така, сякаш се срещате с добър приятел

Ако си представите, че човекът с когото сега се запознавате, е един от близките ви приятели, автоматично ще се настроите приветливо, ще започнете да се усмихвате, ще отворите езика на тялото си към по-положителни сигнали и ще намалите всяко притеснение или нервност в тона на гласа и държанието си. Но и не бива да отивате и твърде далеч – задръжте прегръдките и целувките за сега.

Плюсът тук е, че и вие започвате да изпитвате по-топли чувства към човека, застанал насреща ви. Това действие вероятно ще провокира положителна реакция у събеседника ви и ще постави стабилна основа за вашето познанство.

Контролирайте езика на тялото си

Усмихвайте се. Не кръстосвайте ръцете или краката си. Дръжте тялото си обърнато с лице към човека, чиято ръка стискате или с когото разговаряте и въобще моделирайте поведението на тялото си да бъде отворено, приемащо и приветливо. Осъществявайте спокоен, равномерен контакт с очи – без да се втренчвате - когато говорите или слушате. Не гледайте събеседника си в очите през цялото време, а когато прекъсвате връзката, го правете плавно и не стрелкайте поглед рязко.

Стойте изправени

Добрата поза със сигурност влияе положително на впечатлението, което правим. Затова не се прегърбвайте и стойте или седете с изправен гръб и вдигната глава.

Бъдете позитивни

Но само когато е уместно! Понякога обстоятелствата са подходящи да сте силно позитивни, но понякога това може да се възприеме като натрапчиво и невъзпитано поведение. Добре е да прецените настроението и до колкото е възможно вкусовете на човека, когото срещате за пръв път, преди да започнете да разговаряте. Наблюдавайте го, усвоете спецификите на поведението му и едва след като осъществите контакт и той ви възприема като подобен на него самия натуралитет, можете да вдигнете нивото на позитивизма.

Не мислете прекалено много

Опитайте максимално да останете извън главата си и се концентрирайте върху човека, с когото разговаряте, а не върху себе си.

Репетирайте на ум преди да влезете в стаята

Представете си колко добре ще се развият нещата, вижте ги и ги чуйте в главата си, а също и колко добре ще се чувствате на тази среща. След което завършете менталната си разходка с представата, че вече нещата са се случили, срещата е минала и най-важното е завършила с желания резултат. Това се оказва изненадващо ефективен трик и ще ви постави в добро и спокойно настроение преди още да сте прекрачили прага на залата.

Внимавайте в разговора

Има две основни грешки, които неопитните или нехайните в общуването хора правят при всеки разговор, пък бил той и с почти непознат. Опитайте се да ги избегнете:

  • Да не слушате: Ърнест Хемингуей е казал: „Обичам да слушам. Научил съм много от слушането. Повечето хора никога не слушат."

Не бъдете като повечето хора – не чакайте с нетърпение събеседникът ви да спре да говори, за да дойде вашият ред. Подтиснете егото си и се вслушайте в това, което ви се казва и реагирайте според него: задайте уточняващ въпрос, поинтересувайте се, ако трябва просто бъдете любезни. Със сигурност това ще остави много добро впечатление у другия и той ще се почувства поласкан и приятно в компанията ви.

  • Не задавайте прекалено много въпроси: Ако прекалите с питането, разговорът ще започне да наподобява разпит. Или ще подскаже, че вие самите нямате с какво особено да допринесете към него. Алтернативата е да смесите въпросите с твърдения.

Какво казвате е важно, но не е най-важното

Бъдете нащрек за това как казвате нещата. Говорете ясно и изнесено, без да мънкате, да треперите или да понижавате тон в края на изреченията си. Такова симптоми се появяват, когато се съсредоточите твърде в това, което говорите, начина по-който изглеждате и върху почудата какво ли мисли човекът насреща за вас. Това е коварен момент, който може да ви обезоръжи напълно и да замръзнете.

Затова си повтаряйте факта, че думите са само 7% от общуването ни. Всичките останали 93% са в тона на гласа ви, излъчването и езика на тялото.

КоментариКоментари