IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важно да бъдеш добър слушател?

8 юни 2012 11 25

Четири причини защо е добре да слушаш другите

Снимка: dreamstime.com

Снимка: dreamstime.com

„Повечето успешни хора, които познавам са такива, защото повече слушат, отколкото говорят“ - Бърнард Барух

Изхождайки от думите на американския политолог може да кажем, че едно от най-важните качества, които трябва да овладеем е слушането. То ще ни бъде полезно не само в личните взаимоотношения, но и в работата.

Да бъдеш добър слушател означава не само да изслушваш хората, когато говорят, но и да знаеш кога е по-добре да не отговаряш обратно. Ето и четири начина, които ще ви помогнат да се превърнете в добри слушатели:

1. Опитайте се да правите разлика, когато някой иска да ви каже нещо и когато иска да разговаря с вас.

Тук много хора се провалят. Понякога някой просто иска да ви каже нещо и всичко, от което има нужда е да види, че вие сте чули това, което е казал. В другия случай, когато някой иска да разговаря с вас, вие непременно ще разберете, защото в даден момент той ще ви зададе въпрос и ще иска мнението ви. Не забравяйте, че понякога хората имат нужда да излеят мъката си. Най-доброто, което може да направите в такъв случай е да ги оставите да водят монолог, докато те самите не пожелаят той да се превърне в диалог.

2. Когато слушаш какво ти казват хората, разбираш повече неща за тях

Една от причините интровертните хора да познават много добре приятелите си е, защото те слушат внимателно какво им се говори. На тях няма нужда да им се повтаря нещо два пъти, но дори и да се случи, те рядко биха си позволили да направят забележка за това. Когато добиете способността да слушате добре хората, вие несъзнателно ще помните по-добре какво говорите.

3. Добрият слушател кара хората да се чувстват специални

Когато някой ви споделя нещо, това е, защото ви чувства близък и ви има доверие. Другата причина е, че най-вероятно вие знаете как да изслушвате и това кара хората да се чувстват специални, защото им се отделя такова внимание. Хората избягват да споделят с някой, който винаги им опонира и има необходимост да коментира всяко нещо.

4. Ако изслушвате хората, те ще ви отвръщат със същото

Ако никога не слушате, то в момент, когато вие имате нужда да споделите нещо никой няма да се отзове. Това е като всеобщата истина да не правиш нищо, което не искаш на теб да ти правят. Дръжте се така, както бихте искали да се отнасят с вас. Когато сте добър слушател, ще си спечелите уважението на другите и винаги ще може да разчитате на тях за същото. Ако пък говорите прекалено много в даден момент никой вече няма да чува какво казвате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари