IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

5 съвета за здравословна скара

14 юни 2012 09 35

Да открием сезона на барбекюто

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Няма по-подходящ сезон за барбекю или скара на открито от лятото. Все повече българи умират от удоволствие да палят огън на открито и да хвърлят върху грила апетитни пържолки -  дали в задния си двор, на вилата, на къмпинга или някъде другаде.
Този вид обработка на храната, по принцип, се води за диетичен, тъй като не се използват допълнително мазнини. Все пак, скарата не винаги е най-здравословният метод за готвене. Въпреки, че печените на скара продукти имат по-ниско съдържание на мазнини, те пак могат да крият рискове за здравето ви.

Обработката на месото на прекалено висока температура произвежда химически съединения, които се водят канцерогенни и вредни за организма. Американските учени твърдят, че консумирането на големи количества, печено на скара, месо може да увеличи риска от развитие на рак. Това важи и за месото, пържено в тиган на висока температура.
За щастие, не трябва да се отказвате напълно от барбекюто. Има начини как да намалите риска от въпросните съединения. Ето и пет правила как да си правите здравословно барбекю.

1. Отрежете сланината от месото

Сланината не само увеличава калориите на местото, но и когато на скарата се пече тлъсто месо, е по-вероятно да се създадат въпросните вредни съединения. С отстраняването на сланините преди да метнете пържолите на грила ще избегнете този процес. По този начин избягвате една отделна група съединения – вид полициклични ароматни въглеводороди, които се образуват от мазните капки, които падат по въглищата. Оттам тези съединения преминават в дима на скарата и се отлагат по месото.

2. Мариновайте месото

Можете да намалите вредата от химикалите в месото, печено на скара, като преди това го мариновате. Ключът е да се използват киселинни маринати, които съдържат лимонов сок, оцет или бяло вино. Киселата марината понижава рН на месото, намалява образуването на канцерогненните съединения, а и подобрява вкуса на месото.

3. Добавете подправки

Подправките придават повече аромат на барбекюто, а някои от тях намаляват размера на вредните съединения. Кои са най-подходящи? Това са подправките с антиоксидантна активност като куркума, розмарин и джинджифил. Тези подправки имат и други ползи за здравето, така че ги използвайте.

4. Почиствайте грила и месото от въглени

Черните нагари, които полепват по металната скара и месото ви са много вредни. Така, че почиствайте вашия грил редовно и всеки път преди употреба. Преди да консумирате вашето печено на скара месо, изстържете от него всички очевидно овъглени области. По принцип всеки път, когато правите скара с въглища, оставете пламъците да загаснат напълно и да остане само тлеещата жарава и едва тогава сложете месото върху грила. Така ще предотвратите овъгляването.

5. Зеленчуци на скара, като алтернатива на месото

Не е зле от време на време да правите пауза от месото (особено от свинското) и да си приготвяте вегетарианско барбекю. Микс от любимите ви зеленчуци, опечени на скара е едно наистина здравословно и диетично решение. Има и някои плодове, които също могат да бъдат обработени на грила. Такива са ананасът, крушите и прасковите. Можете да им се насладите с кисело мляко и това да е вашият здравословен десерт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари