IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, които да спрете, ако сте склонни към пристрастяване

9 юли 2012 14 40

Поведения, върху които трябва да сложите контрол

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пристрастяването е психическа и/или физическа зависимост към определено вещество или действие, която има негативни последствия за индивида.

Повечето от нас гледат на зависимите хора, като на изпаднали личности, които не могат да се откажат от определен порок, нито пък могат да се владеят. Тези хора имат нужда от помощ, но дори да се излекуват, често заменят една зависимост с друга. Просто такава им е натурата.

Представяме ви 10 вида поведения, което трябва да държите под контрол, ако вие самите сте забелязали, че лесно се пристрастявате към определени неща. Освен това ви предлагаме и съвети как да отговорите на силните си нужди по здравословен начин.

1. Перманентно чревоугодничество

Този вид хранене е често срещан начин да се почувстваме по-добре, когато сме разочаровани, нещастни, натоварени или депресирани. Чревоугодничеството не е вредно в умерени количества, но ако се превърне в навик, може да доведе до затлъстяване и до развитието на различни болести. Вместо да преяждате, научете се да подхранвате тялото си чрез различни възстановителни дейности, като медитация, релаксираща вана, спорт или по-добър нощен сън.

2. Употреба на алкохол с цел социализиране

Социализирането е един от основните причинители на алкохолизма. Едно-две питиета концентрат или няколко чаши вино може да ни изглеждат бърз и лесен начин да свалим задръжките и да се повеселим с приятели, но алкохолът твърде лесно може да стане единственото средство, чрез което общуваме в компания. В един момент ще стане така, че когато сме трезвени ще се чувстваме отегчени или тревожни.
Вместо да използвате алкохол, за да се завързвате запознанства, по-добре се опитайте да го правите чрез общи интереси. Дори когато всички около вас пият, се научете да казвате "не" на алкохола.

3. Винаги да си в Нета

Проверката на електронната поща или профила във „Фейсбук" на всеки час, ужасът да не останем без мобилен телефон или да не идем на място, където няма Интернет са притеснителни. Макар че тази зависимост изглежда нормална в съвременния свят, тя може да доведе до проблеми с пристрастяването към Интернет и към използването на Мрежата за секс, хазарт, игри, пазаруване и т.н.
Така че, починете си от виртуалната информация поне извън работното време.

4. Замяната на интимността със секс

Това може да звучи противоречиво защото сексът е вид интимност, но все пак той не е най-интимният акт между двама души. Има хора, зависими към секса, които търсят постоянна сексуална възбуда и удовлетворение, което всъщност ги дистанцира от партньора им.
Когато половинката ви иска да ви изрази чувствата си с думи, не бързайте да я водите към леглото.

5. Пазаруване за самочувствие

Шопингманията може да бъде причинена от много неща. Но една от основните причини да влизате в дългове заради пазаруване на нови дрехи, обувки и аксесоари е мисълта, че те ще ви направят по-харесван. Но веднага след поредната си покупка, пристрастеният към шопинга човек разбира, че тя е безполезна, прибира я в гардероба и изобщо не ѝ се радва. Така че, вместо да подсилвате егото си с вещи, опитайте да градите самочувствието си на база на познания, умения и постижения.

6. Повдигане на адреналина чрез хазартни игри

Тръпката от печалбата е голяма, но е по-вероятно да ви блъсне кола по пътя към казиното, отколкото да спечелите джакпота. Освен това, дори да го спечелите, вероятността да го проиграете отново или да го похарчите неусетно е депресиращо висока. Така че, вместо да се отдавате на фантазиите за лесно забогатяване, които са характерни за комарджиите, съсредоточете се в нещо реално. Абсолютен мит е, че многото пари ще решат всичките ви проблеми.

7. Да считате, че пушенето е ваше право

Опитвали ли сте се да откажете цигарите. Винаги неуспешно, нали? Ако си мислите, че пушенето е нещо, което никой няма право да отнема от вас и че то е израз на индивидуалната ви свобода, че това е мит, насаден в ума на хората от тютюневите компании. Те използват подсъзнателната реклама в продължение на десетилетия за да правят милиарди.
Тютюнопушенето е зависимостта, която най-трудно се отказва, но ако положите усилия или намерите професионална помощ, ще разберете, че дишането на въздух без дим е много по-приятно.

8. Използване на опиати за самолечение

Болка, травма, безсъние - това са проблеми, които хората се опитват да лекуват сами с болкоуспокояващи лекарства. Когато леките хапчета не помагат се преминава към по-силни и така нататък. Въпросните лекарства осигуряват временно облекчение, но водят до психологическа зависимост. Ако се откажете от тях докато все още можете, качеството ви на живот значително ще се подобри.

9. Цигара марихуана за отпускане

Няма такова нещо като лек наркотик. Ако някой ви предложи заедно да разпуснете от стреса с цигара трева – откажете му. Тревата засилва напрежението и може сериозно да възпрепятства мотивацията ви в живота. Освен това може да предизвика сериозни психологически проблеми. По-младите хора са по-рискова група, но дори и да сте по-зрели, трябва да се пазите от подобни методи за „релакс".

10. Мит е, че да се откажеш е трудно

Ако сте личност, склонна към пристрастяване, може би вярвате, че да се откажете от определена зависимост, е мисия невъзможна. Някои хора просто имат нужда да живеят „на ръба" и чувстват живота си празен и скучен, когато той е умерен или прекалено нормален.
Ако смятате така, то вие сте си най-големият враг. Дори и най-закоравелите пристрастени могат да се откажат, ако го решат твърдо. Много от тях откриват този факт едва, когато вече са изгубили своите приятели, семейство, работа и всичко важно в живота си заради своята зависимост.
Мит е, че трябва да ударите дъното на кладенеца, за да можете да се отблъснете обратно нагоре. Ако се налага потърсете помощ, докато е време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

not another sheep ( преди 11 години )
"9. Цигара марихуана за отпусканеНяма такова нещо като лек наркотик" -> Няма по-голяма глупост :) Тва може да го каже човек, който черпи информация единствено от медиите и приема всичко за чиста монета :) Жал ми е за вас, наивни хорица... Марихуаната е билка, а не наркотик, *** турски сериали и антидепресанти с които се тъпчете докато гледате бтв са наркотици, ама капаците са ви прекалено големи, за да го осъзнаете!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар