IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на гостите на сватбата

31 юли 2012 10 40

100 ли е иделаната бройка?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Представете си сватба от 200 човека. Впрочем такива сватби в Благоевградско и на юг се водят малки. От тези 200 човека, 170 са дошли в ритуалната зала и след сключването на брака се подреждат за да ви честитят и за да ви стиснат ръката. После, ако попа вземе, че реши, то същите тези хора ще минат втори път, пак да ви поздравят. В ресторанта пък вие ще минете по масите да си кажете "Наздраве!" и да приемете подаръците им. Оказва се, че от 2-4 часа от сватбата ви ще преминат в "Честито! – Мерси!"

Преди мислех, че оптималния брой гости на една сватба е около 120 човека. Сега съм по-склонен да твърдя, че тази бройка е по-скоро 80-100. От какво значение е броя на гостите на сватбата?

Колкото повече хора поканите, толкова по-пълен ще бъде и дансинга. При сватби над 120 човека, ако ще дисководещият да бъде балон с нарисувано лице на него, пак дансингът е пълен.

Преполагам, че малко хора си правят сватбите с тази мисъл в главата и все пак – на сватбите се подаряват пари. 150 човека ще подарят сумарно повече, отколкото 100. Съответно има много разходи по сватбите, които са константни и не зависят от бройката на гостите – облекло и бижута на младоженците, сватбени услуги (фотограф, оператор, дисководещ) и т.н.

Има едно твърдение, което гласи, че не е българска сватбата, ако младоженците познават всичките гости. На практика при големите сватби се получава точно така – на моята сватба например жартиерът беше хванат от младеж, който до онзи момент нямах удоволствието да познавам

Недостатък при големите сватби е също и че неминуемо се налага част от гостите да бъдат настанени на маси, които се намират на малко по-малко от 2 километра от дансинга..... в тъмен килер.... Така например в популярните ресторанти "България" и "Лебед" има втори полуетаж, но почти всички младоженци избягват да настаняват гости там, просто защото е крайно неудачно (а някой гост със сигурност би го счел за неуважително).

Огромната част от ресторантите в София са предвидени за между 80-120 човека. Много от по-големите ресторанти, могат да се използват и за сватби от по 80-120 човека, без да изглеждат празни. В случай, че сватбата ви е над 150 човека, възможностите ви за избор на заведение значително намаляват и е възможно да се наложи да правите голям компромис с желанията си.

И за да се върна към началото – сватбите с 80-100 човека са винаги страхотни защото младоженците познават всички гости, въпреки бройката, дансингът рядко е празен, няма хора настанени на неудобни и отдалечени маси, няма хора, които са там на практика по случайност и съответно така се и държат.

Автор: Николай Митев, източник: nmitev.com/blog

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Бубето ( преди 11 години )
Не даже бяхме само двамата със съпруга ми и кумовете! Няма нужда даже и от родители! Особено ако имаш като моята свекърва :X
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
80-100?!?Бих казала: 8-10...Няколко добри приятели и родителите..;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар