IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрем да завиждаме на успеха на другите

10 август 2012 14 40

Разбирането как да спрем завистта, може да помогне за по-добрия контрол на собствения ни живот

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Уви, завистта е толкова естествена за повечето хора, колкото и влюбването или привличането, и макар понякога да е неизбежна, никога не трябва да ѝ се оставяте. Ако в един момент се окаже, че тя контролира чувствата ви или застава на пътя на ежедневния ви живот, вземете нещата в ръце на време и се спасете преди да е нанесла тежки поражения върху живота ви.

Ревността, както и завистта не са градивни чувства, а напротив имат деструктивен ефект и върху изпитващия ги, и върху „жертвата" и в никакъв случай няма да ви накара да се чувствате по-добре. Освен това ще ви вкара в невероятен преразход на енергия и потенциал.

Има различни техники за справяне със завистта, но тук сме събрали няколко съвета как да подобрим себе си и качеството си на живот:

1. Не живейте в свят на сравненията. Никога животите ни не са били толкова открито изложени пред всички чрез социалните мрежи и интернет и е много лесно непрестанно да съизмерваме битието си с това на другите.

И макар лекото съревнование да е здравословно, натрапчивата завист изобщо не е, така че, ако искате да сте успешни в живота, бъдете сам на себе си най-голямата конкуренция. Сравнявайте себе си със себе си и винаги се старайте да се надскочите.

2. Постиженията ви са от значение. Бъдете горди с тях, колкото и малки да са те. Рим не е бил построен за един ден и почти всички започваме пътя си нагоре малко над или направо от нулата.

Животът не е лек, но със сериозни усилия и постоянство всеки може да постигне мечтите си. Затова базирайте щастието си на своите собствени постижения, а не на това, което има някой друг, защото това би ви направило непрестанно гневни и недоволни.

3. Обичайте живота си. Бъдете доволни от себе си и уважавайте начина, по който живеете. Ако не сте щастливи, изберете нова кариера, която ви допада. Когато човек уважава собствената си личност, той не завижда никому. Той е уверен в собствените си способности и в нещата, които може да постигне.

4. Търсете истината. Защо ви тормози, ако някой друг човек се справя по-добре в живота от вас? Има толкова хора по света, които го правят, защо вие изпитвате завист точно към определени личности? Не мислите ли малко тесногръдо и ограничено, когато ви чака цял свят от възможности да промените това?

5. Животът е несправедлив. Свикнете с това – някои хора живеят по-добре от други и имат повече шансове и възможности за успех. Вие не можете да промените това, каквото и да правите, затова не губете времето си в самосъжаление и завист, ами се концентрирайте върху изковаването на собствената си щастлива съдба.

6. Спрете да си пожелавате да сте някой друг. Вие сте това, което сте и, ако искате да се промените, няма да го сторите с мечти. Освен ако не работите усилено към постигане на повече, ще прекарате живота си кисело и нестабилно, защото щастието ви ще зависи не от собствените ви успехи, ами от провалите на другите.

7. Всеки има своите възходи и падения. Животът много рядко е перфектен и докато вие чезнете от завист към някого, наоколо ви може да е пълно с хора, които завиждат на вас и това, което вие можете/имате/умеете... Бъдете реалисти и погледнете истината в очите: всички ту печелим, ту губим в голямата надпревара, затова открийте хубавото в своя живот и ще спрете или поне ще намалите ревността.

8. Не пропилявайте живота си. Когато сте обсебени от завист, животът е склонен да излети покрай вас, тъй като вие сте прекалено заети и забравяте да отбелязвате хубавите моменти от него.

9. Бъдете позитивни. За всичко и всички около вас.

10. Завистта е плод на страх. От това,че вие не сте толкова добри, че никога няма да достигнете такова ниво, че вашето бъдеще е сиво и мизерно... Каквито и да са тревогите ви, колкото повече време отделяте в завист към някого, толкова повече се задълбочават и те. Ставате неуверени и обричате живота си на недоволство, киселост и ненавист. Всичко това, в съчетание със страха, си е доста реактивна рецепта за лудницата.

КоментариКоментари