IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огледално табу повдига самочувствието на жените

20 август 2012 09 54

"Огледалните пости" са по идея на американска блогърка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Нова тенденция, наречена "огледални пости", се наблюдава сред жени, на които им е омръзнало постоянно да се напрягат от мисълта за външния си вид.

Последователките на "огледалните пости" правят опити да се отърсят от натрапчивата идея да изглеждат добре, като избягват да гледат отраженията си от няколко дни до една година. Те не само не се поглеждат в огледало, но "пренебрегват" отраженията си и във витрини, странични огледала на автомобили, прозорци, мобилни телефони.

Дамите, които са изпробвали този метод, споделят, че се чувстват освободени. Те вярват, че "огледалното постене" им помага да подобрят самочувствието си, без да робуват на идеята за това как изглеждат.

Начало на тренда полага 36-годишната блогърка от Ню Йорк Отън Уитфийлд Мадрано. През май миналата година тя решава да спре да се оглежда в огледалото за един месец, защото чувства, че "физиономиите", които прави в стремежа си да изглежда така, както й се иска, я карат да се чувства "празна и суетна". След експеримента, който описва в блога си, Мадрано споделя, че се чувства по-спокойна.

"Бях изненадана колко бързо спрях да се тревожа за това как изглеждам и установих колко по-спокойна се чувствам, когато не съм обсебена от тази мисъл", пише блогърката.

Д-р Филипа Дидрич, британска психоложка, обаче смята, че "огледалното постене" всъщност е друг вид проява на обсебване от мисълта за външния вид. "Когато работя с хора, които имат проблеми с начина на възприемане на тялото си, ги съветвам да се погледнат в огледалото и да се опитат да не бъдат толкова критични към себе си", казва тя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари