В началото на септември на американския пазар излиза книга с името „Meat Eater" ("Месояден"). На пръв поглед тя би се сторила ужасна само на вегетарианците, които така или иначе не поглеждат месо. В действителност авторът ѝ е градски ловец – Стивън Ринела, който убива не само дивеч, а и катерици!
Опитвали ли сте някога месо от катерица? Това малко, сладко животинче, което се катери по дърветата в парковете, присъства в тавата на редица американци. Самият Ринела признава, че е „отраснал, ловейки и ядейки катерици" в родното си населено място Туин Лейк, Мичиган. Всичко започнало, когато катериците крадели храна от градината му, което го провокирало да ги хваща, а защо не и да ги тества на вкус.
Ловенето на катерици технически е незаконно на територията на щата Ню Йорк. Но, тъй като те са „досадни" животинки, според закона за опазване на околната среда, могат да бъдат убивани по всяко време от собствениците на имота, чиято територия са нарушили.
Бихме разбрали акта на отмъщение към животното, което е нахлуло в чужда собственост с намерението да всее смут по някакъв начин (макар че катерицата какъв точно смут може да всее?), ала какво общо има това с яденето и настървеността за месото ѝ?
Това не е някаква мода от последната година, а племена и жители на по-диви и изолирани места са го практикували от години. Ринела твърди, че той просто е свикнал с това. „Катериците бяха нещо, което хората ядяха, където живеех. Беше част от кухнята им", споделя в интервю за „New York Post".
През далечната 2009 г. в „New Yorк Times" се появява материал, които представя тенденцията за похапване на катеричо месо във Великобритания. През 2011 г. в Сиатъл се заговаря за същото нещо, а година по-рано от обзорна статия в The Week става ясно, че много южняци на континента отдавна са наясно с вкуса на тревопасния бозайник.
Дори съпругата на Ринела, която се има за модерна жена, е била убедена да опита катерица.
Tази сладка катеричка, може лесно да се озове в нечия тенджера, ако бе на територията на Америка, а не на тази софийска улица. Снимка: Личен архив
Според всички любители на това животинско месо, то има вкус на пилешко. Липсата на смисъл идва от факта, че пилешкото също има вкус на пилешко. Защо да ядем катерици тогава?
Стивън Ринела разказва, че в градовете има доста животни и птици, които стават за готвене и се ловуват като английски врабчета, гълъби, скорци. Те не са защитени от закона и са изтребвани безнаказано.
За Ринела няма нищо лошо в този тип лов, все пак това е занаятът му. Освен книгата си, той води и шоу по канала Sportsman, което се казва MeatEater.
„Гражданите са склонни да разглеждат яденето като събитие, а също така и като форма на забавление. Те искат неща, които са нови, свежи и имат влияние. За тях е голям гъдел да разглеждат набавянето на храна като една дива игра", споделя пред „New York Post" ловецът.
Слава Богу, че у нас хората все още не са толкова отегчени да избиват катериците, заради откраднат кестен или изтръгнат домат от градината.
Ако хвърлите един поглед из нета, ще останете изненадани колко рецепти за ястия с катерици има. Вероятно са повече от тези, които включват кучета!