IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените говорят по-малко в сравнение с мъжете

9 октомври 2012 10 40

Защо представителките на нежния пол говорят по-малко в общи дискусии?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В средата на миналия век е било напълно нормално на вечеря мъжете да са хората, които провеждат разговора. Те обичали да говорят за икономика, политика, природа и нещата от живота. По това време било почти немислимо жена да се намеси в разговора и да бъде равностоен събеседник.

Днес нещата вече не стоят по този начин. Жените свободно могат да говорят и дори да спорят с мъжете на най-различни теми. Въпреки това все още има известно разделение между половете. Ново проучване показва, че в общи дискусии мъжете продължават да бъдат лидери в разговорите.

Политологът Крис Карповиц разгледал 94 различни групи от по най-малко петима участника във всяка. Оказало се, че времето, в което жените говорят е значително по-малко от времето, в което господата взимали думата. За мъжете се пада по около 75 процента от разговора.

Изследвания, проведени от учени в Принстън, показали още, че гласът на жените се чува по-рядко, когато става въпрос за взимане на решение на мнозинство. Преподавателят Тели Менделбърг отчита факта, че в училищни настоятелства, управителни съвети на организации и фирми, както и парламентарни групи, жените са една малка част от членовете. Това е предпоставка за неравенство между половете, както и причина да се гледа на жените като по-малко влиятелни хора, на които гласът им не се чува.

Макар често жените да са наричани феминистки, истината е малко по-различна. Две трети от представителките на нежния пол споделят, че се чувстват материално ощетени на работното си място. Останалата една трета, които са поискали по-голямо заплащане, определят молбата си като едно от най-стресиращите неща, случвали им се някога.

Всъщност жените трябва да се научат да изказват становище, без да се притесняват, че ще ги заклеймят като прекалено прями или надути. Истината е, че голяма част от мъжете предпочитат жени, които са по-сдържани и които стоят до тях като порцеланови кукли.

Установено е обаче, че жените са по-склонни да изразят своята гледна точка пред голяма аудитория. Въпреки това понякога разделението между половете се усеща много силно. Например, когато на масата една жена каже виц, почти никой не се смее. Когато обаче мъж разкаже смешна история, всички избухват в смях.

Учените отдават голяма част от проблемите с изразяването при жените на тяхната сдържаност и маниери. Не, че няма какво да кажат или са уплашени, те просто не са достатъчно груби и напористи, за да вземат думата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

sat ( преди 11 години )
tofifo ( преди 11 години )
Скъпа Мария,Чудесна статия, чудесно изследване, чудесни "учени", но все пак ако бяха просто чули за тяхния презедент Е.Линкълн и неговата прословута фраза:"По добре да си мълчиш и да те мислят за ***, отколкото да си отвориш устата и да опровергаеш всякакво съмнение за това",дали биха имали тогава какво да изследват:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар