IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко известни факти за левичарите

6 ноември 2012 09 40

Хората, с водеща лява ръка си имат своите особености

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Левичарите съставляват около 10 процента от населението в света, но обществото често забравя за тях и рядко има изобретения, предназначени и произведени специално за тях, което си е един вид дискриминация.

Но какви са причините човек да бъде левичар? Учените не са съвсем сигурни, но смятат че става въпрос от съчетаване на определени гени с влиянието на околната среда. По принцип няма „ген на левичаря", но е факт, че те се раждат в семейства, сред членове на които доминантно се използва лявата ръка.

Без значение какво кара някои хора да използват лявата си ръка повече от дясната, науката смята, че има определен набор от личностни черти, които са по-характерни за тях.

Ето и някои от тях:

1. Левичарите чуват различно

Хората, които използват левите си ръце, могат по-лесно да чуят бързо променящи се звуци в речта от тези, които използват дясната си ръка, според проучване на Медицинският университет в Джорджтаун. Тоест те по-добре биха усетили промяната в интонацията докато слушат някаква реч, например.

2. И при неандерталците левичарите са били малцинство

Използването най-вече на дясната ръка не е съвременен феномен. Оказва се, че и преди стотици години древните хора, също са предпочитали дясната си ръка.

3. Левичарите боледуват различно

Учените твърдят че при левичарите има повишен риск от дислексия, хиперактивност, нарушения в настроението и мозъчни увреждания. Затова пък те по-рядко боледуват от артрит и язви.

4.Левичарите са по-добри художници

Почти всеки левичар е или артистичен, или иновативен, но при всички случаи има интерес към изкуството. Според изследване, публикувано в американското списание по психология, има доказателства, че левичарите имат надмощие в творчески аспект над хората, които използват предимно дясната си ръка. Подходящи професии за тези хора са тези, в областта на изкуство, музиката, спорта и информационните технологии.

5. Американците гласуват за левичари

Списъкът от политически лидери в САЩ, които са левичари е наистина дълъг. Това са президентите Барак Обама, Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Джералд Форд, както и Хари Труман. Смята се, че и Роналд Рейгън е роден левичар, но строгите учители са го научили да използва дясната си ръка.

6. Левичарите могат да ви победят в спорта

Тенис асът Рафаел Надал е левичар. Всъщност има много спортни суперзвезди, които са като него. Левичарите могат да имат предимство в спортове, които включват двама опоненти като тенис, бокс и бейзбол, защото получават много повече възможност да практикуват срещу опонент с водеща дясна ръка, отколкото обратното.

7. Левичарите са по-страхливи

Те са по-склонни да бъдат засегнати от различни страхове от хората, които използват дясната си ръка, според изследване, представено на годишната конференция на Британското общество за психология. Левичарите са много по-склонни да показват признаци на пост-травматично стресово разстройство след като претърпят страшно събитие, дори и гледането на филм на ужасите.

8. Левичарите са по-злобни

Според едно малко проучване, публикувано във вестник за нервни и психически заболявания, левичарите са по-склонни да имат негативни емоции и им трябва повече време, за да се преборят с лошите си чувства.

9. Левичарите се засрамват по-лесно

Според шотландски учени левичарите са склонни да се чувстват по-засрамени и по-притеснени в определени ситуации. Те по-често се колебаят, когато трябва да се впуснат в някакво предизвикателство.

10. Левичарите не са пияндета

В продължение на години имаше мит, че левичарите са по-вероятна жертва на алкохолизма, но скорошно изследване показа че това не е така.

11.Те си имат свои собствен ден

Международният ден на левичарите е на 13 август. Събитието се празнува за първи път през 1992 година във Великобритания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Мис Ли ( преди 8 години )
Не мога да разбера защо никой никога не си прави труда да се поинтересува и да прочете нещо (меродавно), а градим "знания" на базата на "един там в един форум (или в един сайт) каза така и така- значи е така". И защо някои хора изтъкват лични предположения като обективни научни истини. Няма аз да обяснявам за възникването на човека и древните му предци, за да не стане същото. Отделете 5 мин. да прочетете няколко реда. Само ще загатна, че преди 500 000 години древни хора е имало, а впрочем неандерталците са само един мъничък клон от родословното дърво на H. sapiens. Поздрави! И винаги се отнасяйте сериозно към работата си, била тя и в развлекателната сфера.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Модератор ( преди 11 години )
До знаещ: Благодарим за сигнала ви!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
знаещ ( преди 11 години )
"Използването най-вече на дясната ръка не е съвременен феномен. Оказва се, че и преди повече от 500 хиляди години древните хора, също са предпочитали дясната си ръка."500 ХИЛЯДИ ГОДИНИ??? Добре ли сте? Та тогава не е имало хора!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар