IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да правите нещата, в които не ви бива?

15 ноември 2012 11 00

Защото, ако правите само нещата, в които сте добър, ще оглупеете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има деца, които не се страхуват от тъмното, от високото или от чудовища, но мисълта за теста по математика, който им предстои на другия ден, може да ги държи будни цяла нощ.

Има деца, които са безнадеждни математици или не могат да ритнат топката, но прекарват часове в рисуване на красиви пейзажи или в писане на поетични есета.

Всеки човек, дори и когато стане възрастен, има неща, които умишлено избягва, защото не се чувства комфортно, когато ги прави или пък не се чувства достатъчно компетентен в тях.

Но подходът да избягвате нещата, в които не сте особено добър, не е полезен. Ето и защо:

Предизвикателствата ще ви направят по-умен

Когато върши неща, които умее, човек се чувства умен, но жестоката реалност е, че всъщност това го прави по-глупав. Кръстословиците и судокуто са страхотни и ако редовно ги решавате сигурно ще станете факир в тях, но това няма да развие особено много интелекта ви, защото всичко останало покрай вас ще „тъне в бурени".

Има доста изследвания, които показват, че най-вече новите сетивни преживявания обогатяват мозъка. С други думи, когато пътувате на нови места, опитвате нови спортове, обучавате се на нови умения - особено на тези, които са ви най-малко познати - вие всъщност подмладявате мозъка си и трупате интелект. Когато става въпрос за намиране на извора на младостта, това може да бъде един добър опит.

Животът ще ви изглежда по-дълъг

Помните ли, че когато ходехте на училище, учебната година ви изглеждаше страшно дълга? С напредване на възрастта, годините стават сякаш все по-къси, а времето започва буквално да лети.

Това е така, защото всъщност възрастните хора живеят рутинно и всеки ден вършат неща, които са им добре познати. Тоест, за мозъка няма достатъчно много предизвикателства.

Според изследвания на невролога Дейвид Егълман, колкото по-запознат със света става един човек, толкова по-малко информация „се записва" в мозъка му. С други думи, ако опитвате нови и непознати неща, ще направите така, че да чувствате живота си по-дълъг и пълноценен.

Ясно е, че не можете да се върне към дните, когато сте били дете или подрастващ и дори пръчката в парка ви е очаровала, но можете да създадете подобен ефект в ежедневието си на възрастен, ако редовно въвеждате нови неща в живота си. А ако те са наистина нови, със сигурност няма да бъдете професионалист в тях и те ще ви предизвикват.

Ще се отървете от егото си

Едно от причините да не обичаме да правим дейности, в които не ни бива, е нашето собствено его. Никой не обича да се чувства неспособен и особено да търпи критика или присмех за това. Егото е основна причина хората да не се впускат в трудни за тях неща, в които може и да се провалят. Но когато правите нещо, което ви е страшно трудно, дори и да се разочаровате от неуспеха, то със сигурност ще научите нещо ново, било то и за самия себе си.

Вземете йогата, например. Има хора, на които им липсва гъвкавост, баланс и координация и йогата няма как да ги плени. Те могат да опитат няколко урока и да се ядосват защо не усещат никакво издигане на духа, докато се мъчат да се извият на дъга. Вероятно такъв човек би се отказал да посещава часовете по йога, а би трябвало да е точно обратното. Той трябва да ходи, за да разбере, че дори да не е много добър, не е дошъл краят на света. Освен това, със сигурност ще научи много нови неща за това източно учение за медитация и най-малко ще обогати културата си, ако не своята гъвкавост.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Някой си ( преди 11 години )
При животните е така-едни са напълно доволни ако имат редовно необходимите им неща и не се налага да се напрягат излишно.За други това изобщо не е достатъчно и те са нещастни защото са ограничавани да правят това което им се иска.Това важи и за хората защото и те се делят по този признак на същите два вида.Лошото е че възможностите при хората (свързани с пари ,свободно време липса на ограничения)най-често са в ръцете на ограничени и *** същества с тесен кръгозор ,а тези които страдат от липсата на такива неща са принудени да водят тъпо и еднообразно съществуване и заставени да работят смазващ ги труд заради оскъдно препитание.По тези причини се губи ограмна част от човешкия мозъчен потенциал а света е въвличан от криза в криза с безрадостна перспектива за бъдещето си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар