IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли връзка ниското самочувствие и агресията?

5 декември 2012 06 20

Социопати ли са хората с ниска самооценка?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Забелязвате ли в последно време, колко е важно самочувствието за подрастващите? Все повече тинейджъри се държат агресивно към своите връстници, а провокацията за това може да бъде дори един по-хубав мобилен телефон или малко повече успехи сред другия пол.

В тази връзка много изследователи вярват, че ниското самочувствие в действителност може да доведе до антисоциално поведение и до редица негативни прояви, особено в пубертета.

Други учени обаче смятат, че липсата на самочувствие наистина не влияе негативно на общуването на човек, а по-скоро за това са важни неговият социално-икономически статус, среда и възпитание.

Този интересен дебат продължава в научните среди от няколко години (от 2008 година) и така и няма ясна позиция по въпроса.

От едната страна са аргументите на учени, последователи на психолога Брент Донелан, които истински вярват, че ниското самочувствие със сигурност може да допринесе за проява на антисоциално поведение.

Въз основа на редица емпирични изследвания, посветени на връзката между самочувствието и агресията, Донелан е установил, че самочувствието наистина играе основна и важна роля в наличието на много психологически прояви. Той категорично заявява, че ниската самооценка провокира проблемното поведение най-вече при тинейджърите.

От друга страна са аргументите на социалния психолог Рой Баумайстер и неговите последователи, които смятат, че ниското самочувствие не може да доведе до негативно социално поведение и че хората с високо самочувствие също могат да се държат агресивно и гневно спрямо другите.

Баумайстер дори смята, че хората с неуместно държание са по-скоро тези, които имат висока самооценка. Според него те са по-склонни да се държат нарцистично, егоистично и пренебрежително към членовете на своето обкръжение.

Вие какво мислите за този дебат?

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Някой си ( преди 11 години )
Склонен съм повече да подкрепя Баумайстер но и тоталните комплексари борейки се с комплексите си също могат да достигнат до агресия и всепоглъщаща ги омраза.Срещал съм и едните и другите така ,че истината е различна за отделните случаи.Не е трудно дори на пръв поглед те да бъдат отличени макар ,че съществуват и типове които се изявяват като комплексари въпреки ,че спокойно могат да служат за пример като обект на завист.Тук причината е з собствената самооценка както и в наложеното от обкръжението им чувство за малоценност.Както се казва -човек не може да избяга от собствения си затвор.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар