IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как празнуват по света?

10 декември 2012 06 20

Представяме ви ритуали от цял свят, характерни за този сезон

Свещи по време на фестивала "Дивали" в Индия; Снимка: Dreamstime

Свещи по време на фестивала "Дивали" в Индия; Снимка: Dreamstime

Индия

Дивали, или още Дипвали, е индийски празник равносилен на християнската Коледа. Той е известен като "Фестивал на светлината" и е един от най-важните религиозни празници за хиндусите. Те винаги го чакат с нетърпение и го празнуват цели 5 дни в края на октомври или средата на ноември в зависимост от религиозния им календар.

Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома, защото Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на хиндусите да купиш нещо за дома, е добър знак и носи късмет на обитателите му.

В днешно време тази традиция е леко променена и така освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута.

На Дивали индийците украсяват домовете си с много свещи и малки, кръгли лампи, които държат до отворените си прозорци. На Дивали хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

Финландия

Новогодишният ритуал на финландците в свързан с предсказания. За тази традиция се разтопява калай, а след това се изсипва в една кофа със сняг, лед или студена вода. Когато металът се втвърди, на светлина се разглежда формата му и се правят предсказания за бъдещето. Ако металът има форма на хълм – очакват ви препятствия, ако прилича на монета – ще забогатеете, ако има формата на сърце – чака ви сватба и т.н.

Полша

Вечерята на Бъдни вечер в Полша е посветена на рибата. Хората започват да се хранят, когато се появи първата звезда на вечерното небе. Първо домакинът дава парче оплатек на всеки член от семейството. Това е тънка като хартия, бяла вафла, щампована със сцена от Рождество.

Най-възрастният член на семейството счупва на половина вафлата и дава едната половина на жена си. След това всеки член от семейството счупва своя оплатек и дава другото парче на другите. Едно място на празничната трапеза остава празно. Така поляците приветстват вероятен непознат, които иначе би бил сам на Коледа (символично така канят Исус в дома си).

Бразилия

Нова година на плажа е нещо задължително за бразилците. Жените се обличат в бели, дълги рокли и се събират до океана, за да почетат изминала година и да приветстват новата. В Рио де Жанейро, празнуващите палят свещи, гледат фойерверките и хвърлят цветя в океана като дар за Йеманджа - афро-бразилската богиня на моретата, луната, изобилието и плодородието. В католицизма тази богиня се отъждествява с Дева Мария.

Ямайка

Фестивалът „Джонкану" (Jonkonnu) всъщност отбелязва Коледа. За първи път този празник се чества в Западна Африка в началото на 1700, след което се пренася в САЩ и Карибския басейн, където има много роби от тази част на Африка. На този ден мъжете и жените се обличат в маскарадни костюми, изработени от намерени предмети и парцали и минават парадно през града, като скандират, пеят и танцуват в ритъма на барабани и други инструменти. Днес ритуалът е жив само в Ямайка.

Испания

На Нова година, точно в полунощ, испанците ядат по един грозд за всеки звън на часовника, тоест 12 на брой. Те отбелязват този стар ритуал без значение къде се намират – у дома или в препълнен ресторант в Барселона. Този ритуал е надежда за привличане на късмет и богатство през идната година.

Гърция

Денят на св. Василий (Васильовден) се празнува на Нова Година (1 януари). Свети Василий е бил епископ и баща на гръцката православна църква. Той е известен със своята щедрост към бедните и нуждаещите се семейства. На този ден гърците ядат Wasilopita, в която се пече, обвита във фолио монета от злато или сребро. За да се потвърди добротата на светеца, първото парче от питката се заделя за него. Задължително се отделят и по парче за домашните животни и голям комат за бедните. Който намери монетата в своето парче, ще има късмет през следващата година. Звучи ли ви познато?

Пуерто Рико

В тази страна на Коледа хората обикалят приятелите си неканени, като се появяват на вратите на домовете им, пеейки и свирейки на инструменти. Домакините канят гостите си да хапнат с тях традиционното ястие от задушено пиле и ориз. След което те тръгват към следващата къща. Веселбата се движи от къща на къща до зори.

Филипини

В навечерието на Нова година филипинците се обличат в дрехи на точки и носят монети в джобовете си. Освен това те красят масите си с кръгли храни.

Същността на този филипински фолклор е че кръглите предмети символизират късмет и богатство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари