IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приемате комплиментите с класа

18 ноември 2015 15 20

А не да се обезценявате излишно

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Факт е, че някои хора се чувстват неудобно, когато ги ласкаят или пък смятат, че лицето, което им прави комплимент има користни цели или се подмазва.

Във всеки случай тези хора опитно отклоняват ласкателствата и хората рано или късно се отказват да ги поднасят.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се научите да приемате комплиментите с финес:

Не бъдете излишно скромни

Ако смятате, че всеки път трябва скромно да отклонявате комплиментите, помислете отново. Скромността е добродетел, при условие, че не е крайна, а умерена. В никакъв случай не трябва да омаловажавате уменията и възможностите си от прекалена скромност!

Спестете си недоверието

Ако отхвърляте комплиментите, защото ви липсва доверие в мотивите на човека, който ви ги поднася, то това ще изглежда агресивно или враждебно. Не трябва да подозирате всички, които искат да ви похвалят, освен ако нямате доказателства, че целите им наистина са неискрени.

Не връщайте веднага комплимента

Ако се чувствате всеки път задължени да върнете комплимента, ще изглеждате като човек, който се чувства длъжен да угажда на другите дори с цената на това да заличи своите постижения. Когато получите комплимент, запазете този момент на слава за себе си, а не бързайте веднага да ласкаете човека, който ви е похвалил.

Приемайте комплимента като комплимент

Приемете, че ласкателството изразява оценката за вашите качества на другия човек и му имайте доверие. Това, че той ви цени и го изразява гласно трябва да ви радва, а не да ви кара да се чувствате неловко. Фокусирайте се върху самото получаване на комплимента, а не върху съдържанието му. Идеята е да изразите своята благодарност, а не да започвате спор, че всъщност не сте такъв, за какъвто ви смятат, опитвайки се да омаловажите мнението на другия човек за вас.

Възползвайте се от комплимента

Вместо да го отклонявате, опитайте се да реагирате положително в конкретния момент. Това наистина зависи от контекста, в който възприемате комплимента. Дори да не сте съгласни с него, изразете своята благодарност за оценката и се опитайте да го използвате за по-нататъшен разговор по тема, която ви допада.

Усмихнете се

Когато получите комплимент трябва да се усмихнете. Вие вероятно сте го заслужили и е редно да се насладите на момента. Забравете за половинчатите отговори като „А, така ли?“ или „Е, щом смяташ така“. По-добре кажете едно изразително „Благодаря“, вместо мрачно „А-ха“.

Не контрирайте комплиментите с недостатъците си

Абсолютна грешка е, когато някой ви поднесе комплимент вие веднага да му изтъкнете своите слаби черти от сорта на: „Благодаря за комплимента, но иначе знаете ли колко съм зле по отношение на“... Човекът може и да си няма идея за вашите недостатъци и е излишно да му ги разкривате собственоръчно, само и само, за да се измъкнете от ласкателството бързо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари