IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдни вечер - семейният празник

24 декември 2012 07 13

Какво повелява традицията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Днес е Бъдни вечер или така наречената „Малка Коледа“. Празникът е посветен на дома и огнището. В езическата традиция Бъдни вечер се свързва още с плодородието и с началото на нарастването на деня.

Най-характерното нещо за Бъдни вечер е тържествената вечеря. Традицията повелява трапезата да бъде отрупана с постни храни. Броят им задължително трябва да бъде нечетно число, 7 – колкото са дните в седмицата, 9 – колкото са месеците на бременността или пък 12, колкото са месеците в година.

Обикновено вечерята включва постни ястия като варен фасул, пълнени чушки, сарми, тиквеник, жито, чесън, пчелен мед, орехи и плодове. Кулминацията е така наречената обредна питка, в която се слагат късмети.

Първото парче от питката е за Богородица и починалите близки, второто парче се оставя за дома. Следващите се раздават на всички членове на семейството, като се започва от най-възрастния. Ако имате домашни любимци, оставете и на тях по парче.

Най-възрастният човек в семейството прекадява с тамян трапезата и казва молитва. Преди вечеря в огнището се слага голямо дърво, наречено бъдник. То трябва да гори до сутринта. С топлината и светлината си бъдникът символизира раждането на Исус Христос и новото слънце.

Според традицията всички членове на семейството трябва да останат на масата, докато и последният човек не се нахрани. След приключване на вечерята масата трябва да остане неприбрана.

Не забравяйте, че днес е един от най-истинските семейни празници, така че покажете на близките си своята обич и уважение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Riterdando ( преди 11 години )
Броят им задължително трябва да бъде нечетно число, [...] 12, колкото са месеците в година.Подминаваме правописната грешка, обаче вие знаете ли какво е нечетно число?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар