IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нежните финансови вълшебници на България спортуват срещу стрес

3 март 2006 11 20

Колкото и невероятно да звучи, в чисто мъжката среда на брокери и финансови анализатори има и дами, които самоотвержено се хвърлят в морето от числа, лихви, пипсове и спредове

Нежните финансови вълшебници на България спортуват срещу стрес

Колкото и невероятно да звучи, в чисто мъжката среда на брокери, финансови анализатори и разни други сложни финансови занаяти има и дами, които самоотвержено се хвърлят в морето от числа, лихви, пипсове и спредове (за непросветените - това са много завъртени финансови термини, които, заедно с числовата редица на Фибоначи, са ежедневие за занимаващите се със световните борсови пазари).

Повечето от тях се чувстват чудесно в мъжката среда на финансовите къщи, в които работят, макар да признават, че в началото им е било трудно да се наложат като професионалисти.

“Когато си търсих работа като брокер, бях чула за някои инвестиционни посредници, че предпочитат мъже за тази позиция”, разказва Нели Петрова, брокер в КД “Секюритис” ЕАД. („КД“ означава командитно дружество, пак нещо много сложно и финансово).

“Това не толкова ме амбицира, защото жените брокери сме амбициозни, но ме наведе на мисълта, че за да се доближи до европейските реалности, капиталовият пазар в България трябва да признае добрата работа на жените и да им даде възможност да допринесат за успешното развитие на пазара", продължава Нели.

"За мое щастие мъжете на пазара ме приемат с доверие, за което благодаря”, допълва тя в интервю с Кристиян Костов от Investor.bg.

За Мая Петрова от ИП “Капман” и Валентина Стойкова от ИП "Първа Финансова Брокерска Къща" ООД, която работи там като анализатор, разделянето на професиите на “мъжки” и “женски” е отживелица. („ИП
да поясним е инвестиционен посредник, май има нещо общо с акции, облигации и т.н.)

“Не смятам, че съществува някаква дискриминация в тази индустрия, която да изисква от жените да се доказват повече в сравнение с мъжете. Или си добър професионалист, или не. Това е факторът, който определя отношението на колегите”, споделя Валентина.

Както във всички други професии, и тук човек непрекъснато трябва да се доказва, за да е на ниво, пък мисли Бойка Мирчева, брокер в ИП "Евро - Финанс" АД.

И четирите дами признават, че за една жена е важно да е в добра форма, макар че не им остава много време след целодневното анализиране на движението на Sofix и Nasdaq (тези двете са борсови индекси, първият е български, а вторият американски).

Всяка от тях има свой начин за поддържане на фигурата. Валентина обича да плува и ходи на фитнес, а Нели разпуска в сауна и аеробика и си мечтае в българските компании да има доби условия за спорт, както е на Запад.

Грижата за децата пък е начинът на Мая и да разпуска след работа, и да поддържа форма. Бойка не разполага с време за спорт, но пък се раздвижва подобаващо, обикаляйки софийските магазини.

Брокерите и финансовите анализатори се считат за хората с едни от най-стресиращите професии. Доста от тях, като Бойка, не правят изключение и залагат на нездравословната, но успокояваща комбинация “кафе и цигара”.


“Стресът е навсякъде около нас, не само на работното място. И моят съвет към всички е да не го подценяваме, защото това е със сигурност начинът сами да се съсипем съвсем неусетно. Аз не пренебрегвам това все по-силно явление и се боря срещу него, за да запазя усмивката на лицето си вечна. Най-ефикасното лекарство за мен е добрата компания на приятелите”, съветва Нели.

КоментариКоментари