IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да публикувате статуси във Facebook

16 януари 2013 15 00

Оказва се, че многото статуси не са нещо лошо

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Следващият път, в който изпитате непреодолимо желание да се обадите на бившия/бившата си, по-добре скрийте телефона и влезте във Facebook. Скорошно изследване на Университета в Аризона установи, че честото актуализиране на статуса в социалната мрежа може да намали чувството на самота.

Изследователи анкетирали 100 студента относно техните интернет навици, както и сегашните им равнища на самота, щастие и депресия. Учените накарали част от участниците да започнат да публикуват по-често статуси във Facebook, а останалите да запазят предишното си равнище на активност в социалната мрежа.

В края на всеки ден 100-те участника били анкетирани относно тяхното настроение и по какъв начин Facebook влияе върху него. Било установено, че хората с една и съща активност в социалната мрежа, не изпитват никаква промяна в настроението си. От друга страна участниците, които станали по-активни във Facebook, започнали да се чувстват по-малко самотни и повече свързани с кръга си от приятели, пише Men's Health.

Дори някои да мислят, че седенето пред компютъра е вид изолация, оказва се, че не е точно така. Когато човек публикува свой статус във Facebook, той мисли за своите приятели в социалната мрежа и как посланието му ще достигне до тях. Също така по този начин може да се провокира ответна реакция на някой приятел, който да коментира статуса или направо да се обади по телефона.

Социалната активност е като лека следобедна закуска. Тя може временно да запълни чувството ви на социална празнота, както храната може временно да запълни чувството на глад. Специалистите все още не могат да кажат колко точно статуси човек трябва да публикува на ден. Според тях всеки трябва да започне с един-два ежедневно, докато не усети точната цифра за себе си.

Въпреки това внимавайте какво публикувате, защото прекалено многото ненужна информация може да подразни вашите приятели и да получите обратния ефект, а именно – пълна социална изолираност.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари