IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тормозът в гимназията е белег за цял живот

12 февруари 2013 11 00

Защо никога няма да се отърсите от несигурността в училище?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учените казват, че юношеските спомени са по-трайни, отколкото всички други спомени и оформят начина, по който хората гледат на живота.

Ако в гимназията вашите съученици ви третират добре (или са ви третирали добре) имате шанс в живота да бъдете по-успешни, а красивите и популярни момичета в училище имат по-голям шанс, когато пораснат, да си намерят хубав съпруг и да направят добра кариера.

Скорошно изследване установи, че най-голям дял от нашите приятели във Facebook (около 22%) са от средното училище. Тоест, любопитно ни е да общуваме и да разберем подробности за живота на хората, с които сме били в гимназията.

В действителност, без значение колко успешен или доволен е от живота си човек като възрастен, призракът на ученическите му години може лесно да бъде призован. Ако едно момиче е било закръглена тинейджърка, отхвърляна от другите, тя цял живот ще си спомня за това. Ако тя е била несигурна в гимназията и е прикривала дебелите си крака с дълги блузи, дори когато порасне и вече не е толкова закръглена, пак ще ѝ е неудобно да носи пола.

Според психолозите, тормозът в училище е толкова мощен, че предизвиква химични промени в мозъка по време на юношеството. Авторът на изследването - д-р Лорънс Стайнбърг, обяснява, че в тинейджърските години частта от нашия мозък, която управлява нашата способност да разсъждаваме, да мислим абстрактно и самостоятелно, запечатва всички стимули, на които сме изложени и то за цял живот.

"Когато вашата самоличност е в процес на преход, вие съхранявате спомените по-ярко, отколкото по време на стабилност", обяснява Стайнбърг.

По думите на психолога д-р Джоан Харви от университета в Нюкасъл, ние сме програмирани да бъдем хипер-отзивчиви и чувствителни в юношеството, което е важен етап от нашето развитие.

"С напредване на възрастта, светските спомени се филтрират и хората не помнят как са си писали домашните си по математика, но помнят, ако някое красиво момиче от класа им ги е карало да се чувстват нищожни."

Това обяснява защо тези няколко години в средното училище може да окажат въздействие върху целия ни живот, да циментират нашата идентичност и от там да повлияят на нашата кариера и постижения.

Според това проучване тридесет и пет години след като напуснат училище, най-популярните тинейджъри са спечелили средно 10 на сто повече от по-малко популярните си съученици.

Ясно е, че победителите в гимназията са победители и в живота.

За да се справите с болезнените спомени от класната стая (ако имате такива), трябва да се запитате: "С какво сега съм по-различен от онзи, който съм бил тогава?" Можете да изберете да се съсредоточите върху положителното или върху отрицателното.

Разбира се, за добро или за лошо, всички тези чувства са прекрасна подготовка за живота в света на възрастните. Всички герои и драми, които съществуват в училище – хулигани, жестоки красавици, несигурност, негодувание и т.н., ни заобикалят и след като пораснем.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

някоя си ( преди 11 години )
Бях тормозена в гимназията от нахални простачки,които се изживяваха за супергърли.Това наистина ме нарани,особено когато те тормозят и излагат пред останалите.Мълчах,ама от съцето ми кръв капеше.Случват се и такива неща.Избор винаги има.Или спичаш форевър,или си следваш пътя,който си избрала.Аз исках да бъда щастлива,успешна,красива.Това и постигнах.Отмъщение не търся,но като се замислям,някогашните гърли-сегашни безцветни лелки,доста поувяхнаха,като пристигнах на срещата на випуска.Взех решение повече да не ходя-скучно ми е.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 11 години )
Мисля ,че годините прекарани в прогимназията също не бива да се подценяват.Не случайно те определят и в какво средно училище ще се запишем.Дали ще бъдем лидери ,слепи оръдия или айтсайдери.Понякога един истински учител,интересен кабинет правят от един учебен предмет любим и дори после могат да определят желаната от нас професия ,интериси.Първите по сериозни сблъсъци с колектива ,другия пол ,мощния концерт на хормоните всичко започва още тогава.Тогава се научаваш и на горчивата истина как учителите масово се слагат на силни родители и пренебрегват деца от обикновени семейства.В средното училище вече идваш преминал тези уроци.Може да се срещнеш с още по-силно имуществено и властово разслоение ,да виждаш и оценяваш оформящите се по този признак групички.Вече и до голяма степен знаеш как да не изпаднеш в ролята на обект на отрицание и груби закачки.Вече имаш опит и как да подбираш приятелите си по категории подходящи за едно и съвсем неподходящи за друго,как да подържаш крехкия баланс когато се опитват да те въвличат като страна в чужди конфликти.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар