IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове, с които да влияете на хората

14 февруари 2013 13 40

Те ще ви помогнат да накарате хората да мислят по-положително за вас

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Психологическите трикове за влияние са използвани още от началото на човешката раса. В по-стари времена хората са ги използвали, за да упражняват контрол над враговете си, а днес ги използват най-вече, за да повишат своето финансово или социално благосъстояние.

Повечето от тези трикове са известни също като "Техники за угодничество", така че степента, до която другите хора могат да бъдат повлияни от тях, е различна.

Освен това всички тези трикове са създадени, така че да влияят на другите хора в това те да мислят по-положително за вас. Опитайте въпросните тактики, ако искате да впечатлите хората от обкръжението си.

Ето и кои са те:

1. Услугите като оръжие

 

Този трик е известен с името "Ефектът на Бенджамин Франклин". Това означава да направите услуга на някого и така да го накарате да ви се чувства задължен без дори да го осъзнава.

2. Силата на ласкателствата

Ласкателството е една от най-ефективните стратегии за самореклама и повечето социолози са съгласни с това. Ласкателствата помагат, както на работното място, така и във всяка връзка, било то романтична или не. Но тук най-важното е те да изглеждат искрени, в противен случай могат да причинят по-скоро вреди на ласкателя-лицемер. Така че ако имате намерение да хвалите някой, който е с по-високо положение от вашето и има високо самочувствие, опитайте се да звучите искрено.

3. Имитирайте своя идол

С прости думи, ако копирате жестовете, изказа, обноските, стила на обличане и поведението на някого, който искате да впечатлите – ще успеете в начинанието. Това не означава да го копирате едно към едно, а по-скоро да следвате неговите навици и поведенческите характеристики.

Това ще накара въпросния човек да ви оцени по-положително, защото във вас ще вижда свой образ и подобие. Изследванията, които са били извършени във връзка с този метод, показват, че хората, които са били имитирани, дават по-висока оценка на лицето, което ги имитира.

4. Вие потърсете услуга

Можете да го направите, само когато видите, че целевият човек се чувства уморен. В такова физиологично и психическо състояние, хората стават по-податливи на исканията, отправени от други хора.

Например ако ги попитате за някаква услуга или помощ по въпрос, тогава те биха ви отговорили, че ще го направят на следващия ден, а не точно сега. Тоест, когато дойде следващият ден, наистина имате големи шансове, този човек да ви обърне внимание. Това е заради факта, че хората искат да държат на думата си, особено тези, които са по-добросъвестни.

5. Подхлъзнете „противника"

Тази техника е често използвана в бизнеса и е един от най-мощните психологически трикове. Всичко започва с някакво малко и незначително искане, а когато човекът се съгласи да ви угоди, искането се увеличава малко по малко. В България имаме една поговорка – „Подай му пръст и той ще ти отхапе ръката". Няма 100% гаранция, че този трик ще проработи, но поне можете да опитате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари