IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове за овладяване на пристъпите на паника

25 февруари 2013 11 40

Предлагаме ви експертни съвети, които ще ви помогнат да се справите с тревогите и стреса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки получава пристъпи на тревожност и силно притеснение от време на време. Това е напълно нормално, стига да не се превърне в хронично състояние като обсесивно-компулсивно разстройство или някаква социална фобия, която да осакати нормалния ви начин на живот.

Как можете да победите демоните и да се научите да се самоуспокоявате? Предлагаме ви няколко съвета по темата от Даниел Смит, който е автор на книгата „A Monkey Mind". Там той споделя собствената си битка с тревожността, която го е изпращала в мъжката тоалетна в работата му на всеки 30 минути.

Тези пристъпи на паника са му коствали доста неща, включително и любовта на живота му. Смит е човек, който е преживял задушаващо чувството на тревожност и споделя своите трикове, които са му помогнали да се отърси от него.

Определете какво точно ви тревожи

Когато чувствате паника, през главата ви минават някакви мисли, които я предизвикват. Попитайте сами себе си, каква е причината да чувствате това безпокойство. Когато стигнете до корена на умопомрачението, поставете под въпрос вероятността нещата да не са толкова драматични, колкото ви изглеждат.

Да речем, че отидете на почивка и се страхувате, че ще загубите работата си докато ви няма. Замислете се, че дори това да се случи, все още ще бъдете живи и ще го преодолеете. Колкото по-често успявате да идентифицирате какво ви тревожи, толкова по-малко тревоги ще чувствате.

Започнете някаква физическа активност

Възможно е упражненията да ви помогнат да се освободите от внезапната тревожност. Учените казват, че спортът може да подобри психичното здраве, като помага на мозъка да се справи по-добре със стреса. Хората, които се занимават с редовни енергични дейности, са с 25% по-ниска рискова група от развитие на тревожно разстройство и депресия.

Поемете си дълбоко въздух

Дишането е нещо, което приемаме за даденост, но ако се концентрирате върху него, поемайки дълбоко въздух, това може да ви помогне да възстановите баланса на тялото си и да се успокоите. Когато тялото е неспокойно, балансът на кислород и въглероден диоксид се нарушава.

Опитайте да упражните контрол върху ума си

Това може да звучи странно, но наистина се опитайте да се измъкнете от изтощителните мисли и като цяло дисциплинирайте ума си. Можете да го направите чрез медитация или когнитивна поведенческа терапия.

Активизирайте чувството си за хумор

За да победите паниката, трябва да станете по-безгрижни като цяло. Можете да използвате стратегията на Уди Алън. „Безпокойство се лекува с малко хумор", беше казал той. Хуморът ще ви помогне да се отпуснете и да осъзнаете, че паниката е напълно безполезна, зла сила и че нищо не е "на живот и смърт". Така че следващият път, когато някой се опита да ви „натика в ъгъла", вие се засмейте в отбрана. Това ще ви облекчи и ще сте по-склонни да преглътнете ситуацията без излишни притеснения.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари