IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изказвате несъгласието без да си навличате чужд гняв

10 април 2013 08 40

Понякога „НЕ“ може да има по-голяма стойност, отколкото съгласието

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има хора, на които просто им е неудобно да откажат каквото и да било, по простата причина, че се притесняват какво ще си помислят другите за тях. Един вид мнението на останалите ръководи техните постъпки. В този подход определено има нещо грешно. Хубаво е, ако сте от хората, обичащи винаги да помагат, но не позволявайте другите да злоупотребяват с това ваше качество.

Когато искате да кажете „не“, намерете смелост и го направете. Живеем във време, когато сътрудничеството е ключът към успеха, но въпреки това силният глас на несъгласието също се оценява.

„Не“ може да означава и различна позиция. Няма нищо лошо да се изправите пред всички и да споделите своите виждания по темата. Това дори може да ви бъде полезно на работното място, защото по този начин вие по-лесно може да се отличите от останалите.

Интересен аспект от темата е, че има двойнствен стандарт, що се отнася до отказа на мъжете и до отказа на жените. Обикновено господата се наричат „честни и директни“, а жените - „к*чки“. И така, независимо от пола, как може да използвате своите силни страни, за да откажете по положителен начин?

1. Задайте въпроси и дайте време на хората да помислят преди да споделите своите идеи. Може и да намерите начин как да адаптирате мислите си към техните нужди и проблеми. По този начин вашият евентуален отказ няма да бъде приет толкова зле, защото е имало дискусия преди това.


2. Преди да отидете на среща, спрете за 10 секунди, дишайте дълбоко. Това е времето, в което трябва да решите как искате да протече срещата и да си изясните как се чувствате. Намислете си една ключова дума, която да си кажете, ако по време на разговора започнете да отстъпвате от позицията си.

3. Позволете на другите хора да реагират негативно на вашето мнение без да се ядосвате или да се държите снизходително. Пробвайте не само да чуете техните аргументи, но и да се опитате да ги разберете. Въпреки това пазете своите идеи и не позволявайте чуждо вмешателство, ако сте 100% сигурни в себе си.

4. Внимавайте да не загубите вниманието на хората. Когато вашата страст напълно ви завладее, енергията на другите ще ги напусне. Ако не искате да загубите своите събеседници, трябва да ангажирате интереса им по някакъв начин, дори взаимно да не одобрявате позициите си. Бъдете ясни и кратки. Винаги може да ги поканите да обсъдите подробностите някой друг път.

5. Запазете търпение. Трябва да пазите това свое качество, ако вече го имате или да се опитате да го развиете, ако това не е ваша характерна черта. Задължително е да запазите спокойствие, когато отказвате услуга, оборвате някого или не се съгласявате с него. По този начин изглеждате по-уверени и сигурни в решението си, а това създава известен дискомфорт у другите хора. Търпението ще ви направи по-силни, когато се налага да отказвате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари