IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственият бизнес прави хората по-щастливи

17 април 2006 07 50

Хората, които работят „за себе си“ се оплакват много по-рядко от високо кръвно налягане и стрес

Собственият бизнес прави хората по-щастливи

Собственият бизнес прави хората по-щастливи, показва ново британско проучване.

Противно на схващането, че управлението на фирма е много по-натоварващо от това само да се изпълняват задачи, хората, които работят за себе си, са много по-спокойни.

Учени от Университета в Дърхам установили, че работещите за себе си могат сами да планират времето си, независими са и получават много по-голямо удовлетворение от работата си, дори да не печелят много.

Спокойствието е непосредствено свързано с по-доброто здравословно състояние на хората. В изследването на британските специалисти са участвали хора на възраст между 45 и 60 години.

Много голяма част от тези, които се занимават със собствен бизнес, са в много по-добро здравословно състояние, от колкото хората, които работят за някого.

„Въпреки факта, че понякога собствениците на фирми работят много по-дълго от нормалните осем часа, те са доволни от резултатите и са много по-спокойни от онези свои връстници, които е трябвало в продължение на години да се съобразяват с колеги, шефове и куп задачи“, казва ръководителят на проекта през Фимейлфърст.

Липсата на стрес е достатъчна гаранция за добро здраве, обясняват специалистите. Кръвното налягане не се повишава рязко, както става в напрегнати ситуации, а това предпазва от натоварване кръвоносната система и мозъка.

Хората, които работят за себе си, могат по-лесно да планират почивката си и така да разпуснат след тежки преговори например.

Изследователите отбелязват, че изследването се отнася за хора, които могат да се похвалят с успешен бизнес и разумни инвестиции.



КоментариКоментари