IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христос Воскресе!

5 май 2013 05 07

Днес православният свят чества възкръсването на Исус Христос

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Великден е най-големият празник за вярващите православни християни. Нека Христовата светлина озари домовете ви и стопли сърцата ви! Пожелаваме ви, така както природата се възражда през този сезон,  да се възродят и вашите надежда и вяра за по-добър и по-щастлив живот!

Отворете сърцата си за своите близки, подарете им усмивка и им посветете своето внимание и обич в празничните дни!

Не забравяйте, че днес честваме края на земния живот на Исус, а след него идва ред на Светлата седмица (дните след Възкресението), която трябва да донесе просветление за всички християни.

Малко и за традицията:

На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. В дните на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.

На Великден християните отиват на църква, а след празничното богослужение излизат със запалени свещи, които занасят вкъщи.

Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий - Христос. На този ден е хубаво да си облечете някаква нова дреха.

Най-успешен период в семейството ще има този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината. Днес на празничната трапеза трябва да присъства след дългия пост и агнешкото месо.

На този ден имен ден празнуват: Велико, Велика, Величка, Велислав, Велислава, Велин.

Христос Воскресе!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари