IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не си взимайте дълъг отпуск, защото истинската почивка е едва четири дни

13 юни 2013 14 40

През останалото време отпускарите се тревожат за работата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Идва сезонът на отпуските и ако планирате да си вземете накуп по-голямата част от останалите дни през годината, помислете пак. Изследване показва, че едва четири дни за период от две седмици представляват истинска почивка.

Проучването е по поръчка на BA Holidays и обхваща 2000 души. От него става ясно, че на средностатистическия отпускар са му необходими три дни, за да забрави за службата. През следващите четири дни почиващият се наслаждава на времето си, но на седмия вече го гризат мисли за това какво се случва в офиса.

Сред анкетираните един на всеки пет признава, че в даден момент започва да копнее за работното си място. 15 % пък издават, че почивката ги напряга повече, отколкото ги разтоварва.

Работохолиците не са никак малко! Над една пета от анкетираните казват, че са посещавали интернет кафенета, за да проверят имейлите си, а 15 процента не се разделят с лаптопите си, дори когато плажуват или разпускат край басейна, пише в. „Дейли експрес".

Един на всеки четирима участници в допитването е пращал SMS-и или е звънял на колегите си от курорта, а един на всеки 20 е работил през някоя от вечерите.

Участниците в анкетата споделят, че според тях, ако почивката им е била по-кратка, е щяла да бъде по-пълноценна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Blue ( преди 10 години )
Не са помислили за това, че повечето хора не ползват отпуската си само за почивка, а за да свършат някоя работа вкъщи, да направят някой ремонт, да обърнат внимание на децата и семейството (което, макар и приятно задължение, може да е също изтощаващо), да придвижат някои ангажименти, за които нямат време от "работа" и т.н.Човекът, всъщност, не е собственост на работодателя...той работи за това, за което ми се плаща. След като по закон са му предвидени 20 дни отпуска - за самата личност е неизгодно да не ги използва (за работодателя може да е изгодно, но не и за служителя). ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 10 години )
Това от Съюза на работодателите ли го поръчаха? Че дано ни накарат да се почувстваме виновни, че искаме да прекараме малко време със семействата си и да се върнем веднага на работа. Отпуски, глупости! Робите не заслужават! За тях само бачкане по 15 часа и най-добре 365 дни годишно и то за смешни пари. Е, това е мечтата на всеки работодател! Да станем като в Китай където съм чувала, че хората дори спели пред машините за да не губят време да се прибират по домовете си. А колко им плащат няма да коментирам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Леле, лелеее ( преди 10 години )
Та хората само в офис ли работят и само и-мейли ли четат. Ами аз мисля,че много сме в производството където се работи до изнемогване(и то физически) , а не се забавляваме с работата си. И не ми излизайте с номера- кои за каквото е учил. Това ми харесва, но почивката си я искам, най-малкото и за да свърша някаква работа и дома си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Stepenwolf ( преди 10 години )
Поредната корпоративна,поръчкова статия!Навремето при социализма имаше цели научни колективи,които се занимаваха с отдиха на хората-бе доказано,че за да си почине пълноценно човек,трябва да се откъсне от обичайната среда-за това откъсване средно са необходими между две седмици и месец!Не случайно смените в почивните домове от онова време бяха по 14-18 дни!Сега от всякъде ни внушават,че трябва да работим,и работим...докато получим инфаркт или инсулт на работното място,а ресурсът е леснозаменим,то се знае!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар