IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантските тайни, които трябва да знаете

29 юли 2013 07 40

В някои от най-скъпите и изискани ястия има слюнка от главния готвач

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Зад хубавия ресторант се крие не само вкусна храна и изискана обстановка. Клиентите не виждат какво се случва в кухнята или как се определя политиката на дадено заведение. По тази причина авторът Имоджън Джоунс издава книга, в която използва анонимна информация от собствениците на най-елитните ресторанти във Великобритания. Изданието повдига завесата и разкрива част от реалността на хранително-вкусовата промишленост.

Книгата на Имоджън Джоунс се нарича „Restaurant Babylon“ и описва как ресторантите манипулират своите клиенти. Например, храната, която скоро трябва да се изхвърли, винаги минава с по-ниска цена като „промоционална“. В други случаи пък цената на дадено ястие е по-ниска, а отделни елементи са начислени допълнително с надеждата, че клиентите няма да забележат.


Никой мъж не иска да изглежда стиснат в очите на която и да е жена, затова обикновено господата избягват да поръчват най-евтините вина във винената листа. Мениджърите на ресторантите отлично знаят това и печелят много именно от високата надценка на алкохола. Една от най-неприятните ресторантски тайни е свързана с главния готвач и начина му на приготвяне на ястията.

Оказва се, че кулинарните майстори използват една лъжица, за да опитат от всяко ястие, преди то да бъде сервирано. Според авторката Имоджън Джоунс докато готви, главният готвач опитва отново и отново храната, докато не се увери в нейния перфектен вкус. Също така много ресторанти имат тайни „черни книги“ за груби и нежелани клиенти. Ресторант в Лондон, например, може да провери достъпа на всеки клиент само с едно натискане на мишката на компютъра и да откаже достъп до заведението, пише вестник Daily Mail.

Някои от другите ресторантски тайни, свързани с храната са:

Надценката на пиците е най-голяма.

Вегетарианските ястия и супите струват малко, но се продават за много.

Второто най-евтино вино е най-поръчвано, затова то има най-голямата надценка.

Сервитьорите често препоръчват ястия, от които ресторантът трябва „да се отърве“.

Външният вид на клиентите може да определи на коя маса те да бъдат настанени.

Широко разпространено е служители на ресторанти да използват наркотици, като най-често това е кокаин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

angel.minev.7 ( преди 10 години )
Това сигурно важи за Пицарията на бай Колю на три пресечки след големия блок !!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар