IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо алкохолът и никотинът вървят ръка за ръка

24 юли 2013 11 50

Нивата на допамин в мозъка се увеличават при взаимодействието на никотина с алкохола

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Забелязали ли сте, че когато сте на парти или друго вечерно събиране, свързано с консумацията на алкохол, пушите повече? Оказва се, че това не е просто защото сте в приятна компания и на „лафче", а си има научно обяснение.

Американски изследователи от медицинския колеж „Бейлър" са изследвали връзката между никотина и спиртните напитки. Анализът показва, че употребата им е свързана с хормоните на стреса у центровете на удоволствие в мозъка.

Учените са използвали плъхове за целта, като са снабдили организма им с никотин и алкохол. Резултатите показват, че първото вещество подсилва интереса към спиртните напитки дори и 15 часа след употребата му. За 90 минути никотинът напълно напуска организма на плъховете, което в случая означава, че действието му продължава и след това.

Изследователите открили, че алкохолът засилва нивата на допамин в центровете на удоволствие в мозъка, което пък провокира еуфория. От друга страна с времето опиатът спира да действа по този начин и човек се нуждае от повече алкохол, за да постигне съответните нива на допамин, които да му носят чувството на щастие.

Според изследването никотинът увеличава този ефект, заради което хората пушат повече, когато пият.

Резултатите излязоха точно след като друго проучване обясни, че пушачите страдат от по-тежък махмурлук. Учени от университета „Браун" споделиха, че тютюневият дим съдържа химикали, които влизат в тъканите на тялото и причиняват симптоми на махмурлук.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

pozy ( преди 10 години )
Защото наред с ебнята са голема убавиня!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар