IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Може ли храната да стане по-вкусна?

13 август 2013 08 30

Да и то без да добавяте нищо

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако се чудите защо за някои хора сядането на маса е като свещен ритуал, то обяснение дават учените от университет в Минесота. Според тяхно изследване, когато хапването се превърне в нещо специално и със съответната подготовка, то тогава храната е по-вкусна.

Изследването е представлявало експеримент, в който на участниците е предложено опаковано шоколадово блокче. Те е трябвало да го отворят и изядат според определени инструкции.

Друга група не се е съобразявала с нищо и е погълнала шоколада, както си знае.

След запитване за нивата на удоволствие от похапването на шоколада се оказало, че тези, които изпълнили нещо като ритуал (в случая указанията), изпитали по-голяма наслада от лакомството, отколкото другите.

Общият извод е, че ако имате някаква традиция, с която да удължите и да направите по-тържествено яденето си, то то ще ви се струва по-вкусно. Изследователката д-р Катлийн Вос обяснява явлението с термина „емоционално въвличане", като дава пример с духането на свещичките на тортата за рождения ден. Тази традиция носи известна еуфория и настройка, че ще се случи нещо хубаво, което кара човек да изпитва по-голяма наслада от действието.

Когато хапвате, не трябва да забравяте и да режете хапките на по-малки парчета. Според американското списание Clinical Nutrition това също прави удоволствието от храната по-голямо, а и ви помага да не преяждате. Специалисти по хранене издават, че хората, поемащи големи хапки, поглъщат с до 52 % повече калории по време на едно хранене, в сравнение с тези, които си ситнят ястието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари