IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес честваме Успение на Пресвета Богородица

15 август 2013 06 15

Честит празник, скъпи Марии!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици, и от други християнски общности. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ.

Освен, че днес всички дами с името Мария, трябва да почерпят за здраве, 15 август е празник, който всяко семейство трябва да цени. Богородица е покровителка на майчинството, брака и семейството.

Има поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат. Млади булки и невести отвсякъде се струпват пред църквите и манастирите с дарове – бродирани кърпи, цветя, престилки, които поставят пред олтара ѝ.

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева - нашия застъпник пред Бога. Божията майка умира на 64-годишна възраст. Най-старото място, свързано с култа към нея, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим.

В България множество църкви са кръстени на Божията майка, като особено тържествено празникът се отбелязва в Троянския манастир.

Днес на обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве.

На днешния празник имен ден празнуват Мария, Мара, Марийка, Мима, Мими, Марио, Мариам, Мика, Маша, Мариан, Мариана, Панайот и др.

Още веднъж честит празник!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари