IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терапия с лами връща комфорта и желанието за живот и движение на пациенти

28 август 2013 10 45

Четириногите бозайници преминават през специално обучение преди да се срещат с пациенти

Снимка: Therapy Llamas & Alpacas in Vancouver

Снимка: Therapy Llamas & Alpacas in Vancouver

Отдавна е доказано, че някои животни умеят да успокояват хората и дори да им помагат да преодолеят болката. Има породи котки например, които умеят да локализират местата на болка и проблеми в човешкия организъм и намествайки се върху тях, успяват с енергията си да успокоят възпалението.

Делфините често са използвани при деца с увреждания, а също така и контактът с тях действа успокояващо. Кучетата от друга страна са обучавани за водачи и за „бавачки" на малчуганите. Сега към семейството на бозайниците, които въздействат на човешката психика и физика, се прибавят и ламите.

В щата Вашингтон има ферма за лами с името "JNK Llama Farm", където обучени четириноги посещават възрастни и деца с цел терапия. Според собствениците на животните Ники и Джег Кукленски, ламите могат да дарят спокойствие и имат „магически ефект върху пациентите", пише Daily Mail. Заради големия си размер осъществяването на близост с тях е по-лесно, и дори може да „ги прегърнеш и те да те целунат в замяна".

Преди да започнат контакта си с хора, ламите минават на специално обучение, за да бъдат официално сертифицирани. То е необходимо, за да не се плашат от смяната на обстановката, като понякога се налага дори да бъдат разходени из големи градове по време на посещение на някоя болница или клиника.

Също така е важно животните да имат благ характер и да не реагират остро при контакт с различни хора, които искат да ги погалят или да ги гушкат.

„Ламите имат това вродено чувство да предизвикват реакция и да карат хората да направят нещо, което не смятат за възможно или което обикновено не правят", казва Лори Грегори от детския център Providence Child Center in Portland в Орегон. „Сякаш те имат някаква дарба, която искат да споделят с останалите", допълва жената.

Снимка: Снимка: Therapy Llamas & Alpacas in Vancouver

Друга служителка добавя, че ламите успяват да провокират много усмивки и да повдигнат духа на пациентите там.

Организацията за лечение с животни „The Delta Society" издава, че има около 10 000 официално регистрирани лами, които се грижат за комфорта на пациенти от различна възраст.

Освен тези бозайници, организацията работи и с котки, папагали, делфини и коне, които са доказали терапевтичните си свойства.

Снимка: Снимка: Therapy Llamas & Alpacas in Vancouver

„Имаме пациенти, които не откликват на никакво друго лечение и не показват подобрение, освен когато са в присъствието на ламите", възторжено споделя Лори.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари