IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с емоционалната болка

8 октомври 2013 08 00

Животът невинаги е лесен и безоблачен, но това не означава, че трябва да се отчайвате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек е изживявал поне един от онези моменти, в които сякаш светът наоколо се срива и всичко изгубва смисъл. Обикновено в такива случаи хората изпадат в депресия, обладани от негативни емоции и мисли. Истината е, че за да се оправи, човек трябва да бъде достатъчно фокусиран, за да види какви възможности му остават.

Някои хора приемат изключително тежко раздялата с любим човек, скарването с близък приятел, напускането на работа (не по собствено желание) и се поддават на депресивни състояния, които не водят до нищо добро. Когато човек е наранен, той изпитва болка и има нужда от време, за да се осъзнае.

За да се ускори този процес обаче, човек трябва да се опита да погледне на ситуацията като страничен наблюдател. Той трябва да се фокусира върху бъдещето, а не върху миналото. Клишето, че всяка точка е едно ново начало, в случая важи с пълна сила. Ето няколко съвета как може да се справите с емоционалната болка по-лесно:

1. Погрижете се за себе си в емоционален аспект. Например, ако имате нужда да плачете, направете го. За да преодолеете болката, първо вие трябва да я приемете, а не да се нахвърляте върху себе си, защото се държите като слабаци. Може би ще се почувствате по-добре, ако правите неща, които обичате.


Например, отидете на масаж или някъде, на някое място, което харесвате. Не на последно място по важност за вашия вътрешен комфорт може да помогне разговорът с приятел. Не се притеснявайте да излеете душата си пред близък човек, това няма да ви навреди.

2. Потърсете позитивите в ситуацията. За жалост, лошите ситуации каляват човека и му показват, че той може да се справи с много по-тежки неща, отколкото си е мислел. Това са трудните, но истински уроци на живота. Приемете случилото се като преминаване към следващо ниво, за което ще бъдете по-добре подготвени. Ако скоро сте се разделили с човека, когото обичате, вече ще знаете какви грешки да не допускате със следващата си любов. Винаги търсете положителното, колкото и невероятно да ви се струва то.

3. Напомняйте си, че всеки човек страда понякога. Въпреки че това по никакъв начин няма да намали вашата емоционална болка, то поне ще ви накара да се почувствате по-малко самотни. Може да потърсите утеха у хора, които вече са преминали по този път. Те могат да ви научат как по-лесно да преодолеете своята мъка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари