IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще направи дамите щастливи

14 октомври 2013 08 40

Това са нещата, които всяка дама трябва да знае и спазва, за да има щастлив и устойчив живот

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Щастието е относително понятие за различните хора. Все пак обаче има универсални неща като здраве и любов, които могат да направят всеки човек на тази земя истински щастлив. Що се отнася до дамите, при тях се наблюдава тревожна негативна тенденция. Според проучване нивата на щастие при жените претърпяват спад през последните няколко десетилетия.

Може би това се дължи на цялостната неудовлетвореност на нежния пол към живота. Всъщност намирането на щастието не е толкова трудно нещо и изцяло зависи от самия човек. Няма по-силно оръжие от мотивацията и желанието на хората. Затова, ако поискате, наистина може да промените живота си към по-добро. Ето и кои са основните уроци, които учат дамите на щастие:

1. Купувайте си повече опит и по-малко неща. Модата е една от най-силните порочни страсти на жените. Поне веднъж в живота си всяка жена е изпитвала дълбоко разочарование, защото не може да има скъпите обувки, чанта и т. н., които си е харесала. Всъщност няма нищо лошо в купуването и притежаването на неща, лошо е единствено жената да бъде прекалено материална. Според много психолози материализмът не само не носи огромно щастие, но е и индикатор за нещастие. Истински ценните неща, които винаги ще бъдат с вас, са хубавите моменти, спомените и опитът, с който се сдобивате. Прекаленото вглеждане в материалното не е здравословно.

2. Съсредоточете се върху личната си ефикасност, а не върху своето самоуважение. Самоуважението е оценката, която всеки човек дава сам на себе си. Чрез него се измерва личното мнение, но не и личната ефикасност. Личната ефикасност е вашата способност да чувствате, че вашият живот е в ръцете ви и вие го управлявате много добре. Тя помага на хората да се справят с неуспехите по-лесно и да не се чувстват излъгани, за разлика от тези, които залагат повече на самоуважението и самочувствието.

3. Поемайте (премерени) рискове. Ако сте помолени да направите презентация пред много хора, ще заложите на отъпкания, сигурен път или пък ще опитате някакъв съвсем нов подход? Когато става въпрос за оценка на способността, резултати от проучване показват, че има съществена разлика между жените и мъжете. Представителите на силния пол са склонни да се надценяват, докато дамите обикновено подценяват своите сили. Психолозите намират обяснението на този феномен още в детската възраст на хората.


Обикновено момичетата са тези, които получават повече комплименти от възрастните, че са „умни“ и „добри“. Това развива у тях мислене, че способността е фиксирана и статична. Момчетата от своя страна, по-често са хокани и предпочитат да опитват отново и отново, докато не постигнат успех. По тази причина е много важно жените да се отпуснат и да излязат от своята зона на комфорт, защото в много случаи премерените рискове могат да донесат много по-големи ползи.

4. Спрете да мислите за чуждото мнение. Попитайте трима човека как биха описали някой техен познат. Може би те ще изредят идентични характеристики, но определено не всички ще съвпадат. Тоест няма как да разберете чие описание е най-правилно, макар всеки човек да смята, че неговото е най-точно. Следвайки тази логика, няма нужда да съобразявате своите действия и постъпки с хорското мнение, тъй като те могат да бъдат интерпретирани по различен начин. Правете това, което искате, стига то да не засяга никой страничен човек.

5. Осъзнайте, че съвършенството наистина не съществува. Според професор Брен Бран „съвършенството е свързано с депресия, тревожност, зависимост и пропуснати възможности“. Преследването на съвършенството носи повече негативи, отколкото позитиви. Никой човек не е перфектен – нито в работата си, нито в личния си живот. Колкото по-бързо човек осъзнае това, толкова повече самообвинения ще си спести.

6. Избягвайте клишетата за щастие. Много жени са попадали в капана на „фалшивото“ щастие. Те смятат, че когато постигнат определено нещо, най-накрая ще бъдат щастливи. Когато това се случи обаче, много дами осъзнават, че има още нещо, което продължава да им липсва. По този начин щастието никога не е пълно. За да избегнете попадането в този капан, не се доверявайте на следните клишета:

„Ще бъда щастлива, когато се омъжа или намеря правилния човек.“

„Ще бъда щастлива, когато правя повече пари.“

„Ще бъда щастлива, когато имам деца.“

„Ще бъда щастлива, когато отслабна.“

„Ще бъда щастлива, когато получа мечтаната работа."

Запомнете, че щастието е състояние на ума и това дали ще се чувствате добре, зависи изцяло от вашата нагласа за живота. Не оковавайте щастието в границите на дадена цел и ще видите, че то ще бъде много по-близо, отколкото предполагате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари