IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъжите идват естествено следобед

31 октомври 2013 10 13

Тогава самоконтролът е по-слаб и при най-честните хора

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаем, че не е хубаво да лъжем и все пак го правим. Понякога се налага, друг път просто се самозабравяме, а може пък и умишлено да искаме да създадем някоя интрига или различно впечатление. И все пак повечето от нас имат морални задръжки и съвестта им се обажда, точно преди да изрекат някоя лъжа. Но не и следобед! Изследване показва, че в тези часове, самоконтролът е значително по-малък и лъжите се леят съвсем свободно.

Психолози от Харвардския университет направили два експеримента. Доброволците в тях се възползвали повече от възможността да измамят, ако тестовете били след пладне. Резултатите потвърждават изводите на предишни изследвания, че способността ни за самоконтрол намалява през деня както от умора, така и от многократно взиманите решения, пише в. Daily Telegraph.

Други експерименти показват, че хората мамят с желание онлайн в следобедните часове. Тогава те са по-склонни да пишат нечестни съобщения и да решават задачи нечестно. Разликата в самоконтрола си личи особено при честните хора. А тези, които като цяло обичат да мамят, не се съобразяват с времето изобщо!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари