IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафе култура по света

12 ноември 2013 11 30

Вижте как различните хора по земното кълбо консумират своята ароматна чаша кафе

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кафето е една от тези възхитителни напитки, които се адаптират към навиците на хората в различните географски райони, където се консумира. Трудно е да се намери кътче на земното кълбо, където да не се предлага кафе, а и повечето хора имат навика да започват деня си с него и то без значение в кой край на планетата се намират.

От семплото италианско еспресо до традиционното за Турция кафе в джезве, вижте как светът предпочита любимата си чаша с кафе.

Италия

В Италия тази тонизираща отвара се сервира в малки чаши и се пие бързо. Италианците се наслаждават на своето еспресо само и единствено сутринта, а в следобедните часове предпочитат капучино (кафе с мляко и пяна).

Турция

Според турците кафето трябва да бъде „черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта“. Това кафе се вари в меден съд, наречен джезве, има дебел каймак, обикновено се сервира след хранене и е силно подсладено.

Франция

Французите започват деня си с кафе с малко мляко (лате), сервирано в голяма чаша и в комбинация с топли кроасани.

Куба

Кубинците обичат кафето си силно и сладко подобно на турците, но те го консумират сутрин на гладно и то веднага след като си отворят очите (не го пият след хранене).

Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия и други арабски култури, церемонията за сервиране на кафе следва много правила на етикета, включително че първо се сервира на старейшината в семейството.

Холандия

Холандците пият кафе по всяко време на деня, обикновено то е чисто (без мляко) и се сервира заедно с бисквитка.


Снимка: buzzfeed.com

Ирландия

Известното ирландско кафе всъщност прилича на коктейл и се сервира след вечеря. То включва горещо кафе, ирландско уиски, захар и бита сметана. Ирландското кафе е създадено през 1940 г., с цел да затопли американски туристи през студената зима на острова, но остава популярно и харесвано до днес.

Мексико

Ако искате канела в кафето си, това е вашата страна да пиете кафе. Мексиканците варят кафето в глинени съдове и слагат канелени пръчици в отварата, които леко променят вкуса му.

Етиопия

Някои хора твърдят, че Етиопия е родното място на кафето, така че не е изненадващо, че тази напитка се среща навсякъде в тази африканска държава. В Етиопия има традиционни церемонии, свързани с приготвянето и сервирането на кафе, които могат да продължат до 2 часа.

Австрия

Всички сме чували за виенското кафе, което на вкус е много подобно на капучиното, но напитката е гарнирана с пяна от бита сметана.

Гърция

Пенливата ледена напитка с кафе, която ние наричаме фрапе (направена от разтворимо кафе, вода, захар и мляко, разбити с миксер) е любима на южните ни съседи.

Виетнам

Много хора не обичат подсладено кафе, но виетнамското айс-кафе е вкусно и си заслужава. Пиенето на кафе става традиция във Виетнам след 1800 г. Местните вкусове бързо оформят своя интерпретация на тази напитка. Виетнамците наливат кафето си в чаша с подсладено кондензирано мляко (от консерва) и сервират напитката с лед.

Снимка: buzzfeed.com

САЩ

Американците обичат италианското еспресо, но заради веригите им за бързо хранене, в символ на тяхното кафе се е превърнала една светлокафява течност, сервирана в дълбоки чаши. Тя често се прави от инстантно кафе (разтворимо) или с шварц машина (врящата вода преминава през по-едро смляно кафе и бива прецедена през филтър). Излишно е да споменаваме, че този тип кафе не е много силно и американците се наливат с него през целия ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

tugi ( преди 10 години )
най ми харесва турското кафе
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
li239 ( преди 10 години )
nana ( преди 10 години )