IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата днес са в по-лоша форма, отколкото са били родителите им

20 ноември 2013 11 11

Малчуганите не могат да тичат толкова бързо и продължително, колкото техните мама и татко на същата възраст

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Съвременните деца са в по-лоша физическа форма, отколкото са били родителите им на същата възраст. Днешните малчугани не могат да тичат нито толкова бързо, нито толкова продължително, колкото са могли техните мама и татко, съобщава Би Би Си.
Учени от университета на Южна Австралия анализираха резултатите от 50 изследвания за издръжливост на тичане – ключов показател за състоянието на сърдечносъдовата система и издръжливостта, обхванали 25 милиона деца на възраст от 9 до 17 години в 28 държави от 1964 г. до 2010 г.
Днешните деца тичат 1,5 км средно с 90 секунди по-бавно, отколкото връстниците им преди 30 години. Спадът е с около 15 процента. Сърдечносъдовата издръжливост, изчислявана по това какво разстояние могат да изминат децата за определено време, намалява постоянно с около пет процента всяко десетилетие. Спадът се отчита и за момчета и за момичета от всички възрасти. Свързан е със затлъстяването, като в някои държави положението е по-лошо, отколкото в други.
„Всъщност около 30 до 60 процента от спада в издръжливостта може да бъде обяснен с увеличаване на масата на тлъстините“ – каза ръководителят на изследването д-р Грант Томкинсън. Проблемът е характерен главно за западните държави, но е разпространен и в части от Азия, като Южна Корея, Китай, Хонконг.

Д-р Томкинсън препоръчва децата да бъдат насърчавани и вдъхновявани да тренират, иначе последиците за здравето им може да са тежки. „Ако децата не са в добра физическа форма, са много по-застрашени от заболявания, например на сърдечносъдовата система по-късно през живота си“ – каза д-р Томкинсън. За да са здрави, децата и младежите трябва поне един час дневно да са физически активни. Това означава да играят на открито, да ходят пеша или с колело на училище.

Самото натоварване също е важно. То трябва да предизвиква потене. Изследването е представено на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве. Световната здравна организация посочва, че 80 процента от младите хора по света не се движат достатъчно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари