IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво щеше да е хубаво да знаете, докато пораствате

16 декември 2013 15 30

Нещата, които всеки човек има нужда да чуе в определен период от живота си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Човек пораства постоянно. С всяка изминала година той научава все повече неща за себе си и за околния свят. Има един определен период от живота обаче, в който човек израства най-много – това е времето, в което той най-видимо формира своя характер и своето виждане за живота. Именно тези години са едни от най-емоционалните за човека. Тогава той има нужда от обич, подкрепа и някоя и друга успокоителна мисъл от близък човек. Ето и кои са нещата, които всеки човек трябва да разбере, докато пораства:

1. Алкохолът „помага“ само за вечерта/нощта. Хората се поддават най-много на алкохола в два случая – когато са радостни за нещо и когато са тъжни за нещо. Във втория случай обаче алкохолът помага временно, а на следващата сутрин освен с махмурлук, може да се събудите и с още по-голяма депресия. Със същата сила, вместо да пиете, може да изядете голяма купа сладолед (без да мислите за последствията върху фигурата си).

2. Няма проблеми да „полудеете“ за известен период от време. Напълно нормално е да предприемате нещо рисково и необмислено, докато пораствате. Например, спонтанно пътуване, мащабна шопинг терапия или някое щуро излизане с приятели. Животът „на ръба“ понякога помага на човек по-бързо да осъзнае какво всъщност има значение за него. Имайте предвид също, че рискът невинаги означава лудост. Именно младостта е времето, в което човек най-лесно може да поема рискове, защото много скоро ще се чувства „твърде пораснал“.

3. Вашето самоуважение не зависи от мнението на околните. Човек трябва да бъде наясно със своите положителни и отрицателни черти. Трябва да се гордее с положителните и да работи над отрицателните. Той не бива да се влияе от мнението на околните, а да има вътрешна увереност в себе си. Личните постижения и житейските истории правят всеки човек уникален сам по себе си. Дори най-близките до него не могат да вникнат на 100% в живота му, затова чуждата преценка не бива да влияе върху собствената оценка.


4. Трябва да спрете със самосъжалението. Всеки човек има трудни и тъжни моменти, в които губи вяра в себе си. Тези моменти обаче не бива да продължават твърде дълго, тъй като никой няма да ви помогне, ако вие сами не го направите първи. Няма безгрешни хора, но всеки трябва да живее живота си, понасяйки последствията от своите решения/действия и изправяйки се пред новите предизвикателства.

5. Не се е получило с него/нея, защото той/тя не е подходящият човек. Обикновено в младите си години хората обичат така, сякаш е за последно. По тази причина, когато се разделят с любимия човек, те смятат, че светът ще свърши. Това обаче не е така и много скоро болката и чувствата ще отминат. След още малко дори няма да си спомняте колко точно сте обичали. При всяка раздяла помнете, че от живота ви си тръгва човек, който трябва да направи място на друг.

6. Приятелите наистина имат значение. С подходящата компания дори пазаруването на храна може да се превърне в истинска забава. Трябва да намерите хора, около които се чувствате добре и с които може да бъдете себе си. Когато ги откриете, трябва да ги пазите, защото гаджетата могат да се сменят, но истинските приятели остават.

7. Трябва да прегърнете детето в себе си. Толкова е парадоксално, че когато е млад, човек бърза да порасне. След това обаче си спомня с умиление за отминалите години. Обикновено, докато човек се формира като личност, той има хиляди задръжки и предразсъдъци към самия себе си. Трябва да се освободите от това мислене и да прегърнете детето в себе си. Щастливият човек е този, който приема и обича себе си.

8. Не се отказвайте от пътуване. Пътуванията обогатяват човек, така както нищо друго на света не може да го направи. Също така, докато човек е по-млад, той има повече време и по-малко отговорности, които му позволяват да пътува. Дори в някой момент да нямате финансова възможност да отидете някъде, винаги може да четете за някои прекрасни и отдалечени места по света. Знанието е много ценен коз за всеки човек.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари